Vizyon Farkı

Türkiye'de Gaziantep ve Kayseri Büyükşehir Belediyeleri gibi bir çok belediye, şehirlerinin kalkınmasına ve tanıtımına katkı sağlamak amacıyla Gastronomi ve Mutfak Sanatları Merkezleri kurarken, 2019 yılından bu yana Gastronomi Müzesi'ni bir türlü hayata geçiremeyen Elazığ Belediyesi 'Tesbih Müzesi ve Sergi Alanı ' açmaya hazırlanıyor.

Vizyon Farkı

2019 yılından bu yana Gastronomi Müzesi’ni hayata geçiremeyen Elazığ Belediyesi, bu kez Tesbih Müzesi ve Sergi Alanı projesiyle gündeme geldi.

Türkiye’de Gaziantep ve Kayseri Büyükşehir Belediyeleri gibi bir çok belediye , şehirlerinin kalkınmasına ve tanıtımına katkı sağlamak amacıyla Gastronomi Müzeleri ve Mutfak Sanatları Merkezleri kurarken, 2019 yılından bu yana Gastronomi Müzesi’ni hayata geçiremeyen Elazığ Belediyesi Tesbih Müzesi ve Sergi Alanı açmaya hazırlanıyor.

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, 2019 yılında Harput’ta bulunan Hünkar Konağı’nı Gastronomi Müzesi’ne dönüştürmek amacıyla yapının tahsisini Elazığ İl Özel İdaresi’nden almıştı. Aradan geçen yılların ardından, 2025 yılı Mayıs ayında Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu ile birlikte Hünkar Konağı’nda incelemelerde bulunan Şerifoğulları, yapının kısa süre içerisinde Gastronomi Müzesi olarak hizmete açılacağını kamuoyuna duyurmuştu.Ancak bu açıklamadan kısa bir süre sonra Elazığ Belediyesi, konakla ilgili herhangi bir işlem yapılmayacağını belirterek yapıyı İl Özel İdaresi’ne iade etmişti.

MÜZE VE SERGİ ALANI

Seçim vaatleri arasında ve Elazığ Belediyesi Resmi İnternet sitesinde yapılacak projeler arasında Gastronomi Müzesi’ne yer vermesine rağmen bu projeyi hayata geçiremeyen Belediye Başkanı Şerifoğulları’nın, Gastronomi Müzesi’nden vazgeçerek Tesbih Müzesi ve Sergi Alanı  açma kararı alması kamuoyunda şaşkınlık yaratmadı.

Osman Kiraz Tesbih Müzesi Derneği ile imzalanan protokole göre Harput’ta, KUDEB binasının bodrum katında faaliyete geçecek olan müzenin adı  “Osman Kiraz Tesbih Müzesi” olacak. Teşhir ve tanzim projeleri nin Elazığ Belediyesi tarafından hazırlanacağı müzede sergilenecek materyaller “Osman Kiraz Tesbih Müzesi Derneği” tarafından bağışlanacak. Müzenin kapatılması halinde bağışçının teşbihleri Belediye tarafından müzayede ile satılarak geliri bağışçıya teslim edilecek.

Birçok şehir, yemek kültürlerini tanıtmak ve turizmden pay almak amacıyla gastronomi müzeleri ve mutfak sanatları merkezleri açarken; Elazığ Belediyesi daha önce “yapacağız” diyerek defalarca müjde verdiği ancak bir türlü yapamadığı Gastronomi Müzesi yerine,Tesbih Müzesi ve sergi salonu açacak.

Biz diyeceğimizi en başından söyledik zaten…