DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu
Giriş Tarihi : 03-11-2021 14:30

Avrupa Futbolunun Elitleri 2021

KPMG Grubunun, "Futbol Kulüplerinin Değerlemesi: Avrupa Elitleri 2021"in altıncı baskısınmda Bu yıl, koronavirüs pandemisinin Avrupa'nın en önde gelen 32 şirketinin Kurumsal Değeri (KD) üzerindeki etkilerini değerlendirilmiştir.

Rapor; ayrıca Futbol kulüpleri ve COVID-19'un Avrupa futbolu üzerindeki yıkıcı etkilerini analiz etmektedir. Buna ek olarak, başarısız olan Avrupa Süper Ligi (ESL) önerisi etrafında bir bağlam sağlıyor ve futbol endüstrisinde daha sürdürülebilir bir futbol ekosistemi inşa etmek için reform fikirleri sunmaktadır.

Raporda; ilk kez, en önde gelen 32 Avrupa futbol kulübünün toplam Kurumsal Değeri yıllık %15 düşmüştür. (- 6,1 milyar Euro), yani 2018 seviyesinden biraz daha yüksek bir değer olan 33,6 milyar Euro'ya düştüğü belirtilmektedir. Genel Kurumsal Değer düşüşü, 32 kulübün toplam işletme gelirlerindeki toplam yıllık düşüşün bir sonucu olduğu ifade edilmektedir.

COVID-19'dan önceki beş yıl boyunca sürekli büyümenin ve kötüleşen karlılıklarının aksine. Pandemiden en fazla yayın ve maç günü gelirleri etkilenirken, ticari gelirler biraz başta sağlık krizinin başlamasından önce imzalanan anlaşmalar sayesinde artmıştır. Pandeminin etkisi kulüplerin kârlılığında da görülüyor: En iyi 32 kulüpten sadece yedisi net kar bildirirken, bir yıl önce bu seçkinler arasında 20 kârlı kulüp bulunmaktadır. Çoğunlukla COVID-19'un neden olduğu en son %15 (KD) düşüşüne rağmen, 32 kulüp toplam KD 'lerini 2016'dan bugüne kadar % 27 artırmıştır.

Bu yılki sıralama ile ilgili olarak, Real Madrid CF, üst üste 3. yıl için en değerli Avrupa futbol kulübü konumunu korumaktadır. FC Barcelona, ​​yıllık KD sıralamasında ilk kez Manchester United FC'yi geçerek 2. sırayı almıştır. Ancak, üçünün de KD 'lerini artırdığı bir yıl öncesine kıyasla (Los Blancos %8, Blaugrana %19 ve Red Devils %4), bu sefer %16, %10 ve 20'lik bir KD düşüşü yaşamışlardır. Sonuç olarak, her üç kulüp de geçen yıl KD 'leri 3 milyar Euro'nun üzerinde olmakla övünürken, şimdi bu eşiğin altına düşmüşlerdir. Sıralamada ilk 10'u üç değişiklik olmuştur. FC Barcelona'nın 2. sıraya yükselmesinin yanı sıra Paris Saint-Germain FC, Tottenham Hotspur FC'yi geçerek 8. sıraya yükselirken, Juventus FC Arsenal FC'nin yerine ilk 10'a geri dönmüş, Gunners, sıralamada 2016 baskısından bu yana altı sıra pozisyon kaybetmiştir.

Rapora göre; koronavirüs pandemisi Avrupa'nın seçkinlerinin ötesindeki futbol kulüplerine sarsıcı bir darbe indirmiştir. Bu yılki raporda, virüsün geniş ölçekli etkilerini araştırmaya bir bölüm ayrılmıştır. Rapordaki tahmine göre, 55 UEFA Üye Birliğinin tümünün en üst klasman kulüplerinin toplamda yıllık %11'lik bir düşüş yaşaması bekleniyor. 2019/20 sezonunda toplam işletme gelirleri (-2,5-2,7 milyar Euro), 2016/17 sezonunda kaydedilen seviyelere inmiştir.

Rapora göre Oyuncu değerleri de bağışık değil; En değerli 500 futbolcunun toplam piyasa değeri Şubat 2020 ile Nisan 2021 arasında %10 azalmıştır. Ayrıca 2019/20 için net sonuç rakamları COVID-19'un olumsuz etkilerine dair korkunç bir görünüm verdiği vurgulanmaktadır. Şu ana kadar mali sonuçlarını açıklayan tüm Avrupa futbol devleri de dahil olmak üzere seksen kulüp, 2,04 milyar Euro'luk toplam net zarar kaydetmiştir. Bu durum 700 UEFA birinci lig kulübünün yaklaşık %10'unun oluşturduğu bu örneğin şimdiden daha fazla hasılat elde ettiği anlamına gelmektedir.

2019/20 sezonundaki kayıplar, UEFA Finansal Fair Play'in başlamasından önce 2010/11'de kaydedilen 1,7 milyar Euro'luk önceki genel olumsuz rekordan daha fazla olduğu görülmektedir.

Rapordaki sonuç analize göre; Küresel sağlık krizi, zararlı finansal etkilerinin yanı sıra, futbol kulüplerinin iş modellerinde hali hazırda mevcut olan temel sorunları da vurgulamıştır. Günümüzün birbirine son derece bağlı futbol ekosisteminde, tüm paydaşları içeren bütünsel bir yaklaşımı benimseyen reformlara ihtiyaç vardır.

Futbol Yönetimin gözden geçirilmesi ve gücün yeniden dağıtılması, liglerin boyutunun küçültülmesi ve maç takvimlerinin rasyonelleştirilmesi, sportif liyakat ile finansal öngörülebilirlik arasında denge kurulması, daha küçük yerel liglerin birleştirilmesiyle bölgesel liglerin oluşturulması ve FFP'nin daha katı maliyet kontrol mekanizmalarına odaklanmak, dikkate alınması gereken reformlar arasında olduğu ifade edilmektedir.

Futbolun Sektör paydaşları yıllardır kendi kuruluşlarının çıkarlarını korumak için beklentilerinin ve isteklerinin genel sektör üzerindeki yan etkilerine bakmadan bireysel konumlarına odaklanmaktadırlar.

Tüm tarafların, futbolun son yıllarda, esas olarak tüketici alışkanlıklarının evrimi ve dijitalleşmenin neden olduğu çok derin bir dönüşüm geçirdiğini ve bunun sonucunda sektörün küreselleşmesine yol açtığını ve çoğunlukla büyük kulüplere fayda sağladığını anlaması ve kabul etmesi gerektiği, Avrupa futbolunun durumunu iyileştirmek için, her düzeydeki tüm tarafların benzeri görülmemiş esneklik, bilgelik, sorumluluk ve işbirliğine ihtiyaç bulunmaktadır.

Raporda; “Güzel oyunu” kurtarmanın ve ilgili tüm tarafların, özellikle de dünyanın her yerinden oyuncular ve taraftarlar için, futbolun en önemli katılımcıları için sürdürülebilir hale getirmenin başka yolu olmadığı vurgulanmaktadır.

 

Kaynak https://www.footballbenchmark.com/library/football_clubs_valuation_the_european_elite_2021

NELER SÖYLENDİ?
@
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu

Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu

DİĞER YAZILARI Dünya Futbolunda Seçim ELAZIĞ ATATÜRK STADYUMU Futbolda Rezerv Ligi Elazığ’da Futbol Oynansın da Omuz Omuza Türkiye Spor Dünyası Tek Yürek Gönüllülük Esastır Spor Ekonomisi Endeksi Davos’ta Futbol The Game Over Antalya’da Futbol Turizmi Pele Felsefesi Messi Ekonomisi Şampiyon Arjantin Dünya Kupasında İnovasyon Yapay Zekanın Şampiyonu Brezilya Yumuşak Güç Olarak Futbol Katar 2022 Ekonomisi Çoklu Kulüp Sahiplik Modeli Sporda Macolin Sözleşmesi Türkiye’nin Spor Diplomasisi Yapay Zekânın Spor Ekonomisi Futbolda Finansal Destekler Engelsiz Kahramanlar Futbolda Algoritma Uygulaması Dünya Göçebe Oyunları Avrupa Futbolunda Yeni Normal UEFA’nın Finansal Görünümü Futbolun Finansmanı 2022 Futbol Para Ligi Futbolun Küresel Hedefleri Dünya Gençlik Raporu Küresel Transfer Raporu Spor Endüstrisinde E-Ticaret Hacmi Sporda Metaverse Ekonomisi Dünya Futbolunun Finansal Döngüsü Spor Endüstrisinde Web 3.0 Futbolun Finansman Riskleri Avrupa Sporda İnovasyon Platformu Ümidimiz Elazığspor Spor Şehri Elazığ Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Yeni Spor Yasası Teklifi Çevre Dostu Stadyumlar Satılık Kulüp Chelsea Futbolun Savaş Diplomasisi Futbolda Yayın Hakları Stratejisi Sporda Yasadışı Bahis Futbolda Korsan Yayıncılık Elazığspor Zümrüdüanka Kuşudur Avrupa Futbolunun Marka Değeri Muş Futbol Çalıştayı Tokyo 2020 Panoraması Türk Futboluna Premier Lig Modeli Pandeminin Gölgesinde Tokyo 2020 Türk Futbolunun Umudu Süper Lig A.Ş Kolasına Futbol EURO 2020 Ekonomisi UEFA Avrupa Konferans Ligi Kartal Pastayı Kaptı Postmodern Futbol Futbolda Kripto Koleksiyonculuğu ( NFT) Avrupa Süper Lig Ekonomisi Stadyumda İftar Vakti Güneş Enerjili Stadyumlar Futbolda Değişim Dönüşüm Zamanı İnovatif Futbol Kulüpleri Futbolun Oligarkları Futbolda Token Piyasası Yeni Spor Medyası (OTT) Spor Endüstrisinde Dijital Dönüşüm Elazığspor’un Puanları Değerlidir Turan Kupası Projesi(1) Türk Kurultayı Oyunları Sporcuların Ekonomik Hakları
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1Galatasaray2560
  • 2Fenerbahçe2454
  • 3Beşiktaş2549
  • 4Adana Demirspor2545
  • 5Trabzonspor2544
  • 6Başakşehir FK2441
  • 7Kayserispor2538
  • 8Konyaspor2534
  • 9Fatih Karagümrük2431
  • 10Antalyaspor2528
  • 11Alanyaspor2528
  • 12Sivasspor2527
  • 13Kasımpaşa2526
  • 14Gaziantep FK2525
  • 15MKE Ankaragücü2425
  • 16İstanbulspor2424
  • 17Giresunspor2423
  • 18Hatayspor2423
  • 19Ümraniyespor2522
Gazete Manşetleri
E-GAZETE
SONSÖZ 90.SAYI
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA