Ülkemizin siyaset bilimiyle ilgili üniversitelerinde ders kitaplarında olmamasına rağmen ulusal literatürde 1957 Elazığ seçim sonuçlarının okutulduğu bilinir.
Konu özetle şu: 1957 seçimleri öncesinde 6 senatörü (vekili) DP’den seçilen Elazığ bu tarihte kitaplara ders olarak yer alacak bir sosyal aksiyon göstererek 6 senatörün tümünü CHP’den seçmiştir. Bunun nedenlerinde DP’nin ‘Odun koysam seçilir’ özgüveninin yanı sıra, aday tercihlerindeki hatalar falan yazılır çizilir ama işin özü o değil. 1957 seçimleri öncesinde Atatürk Üniversitesinin Elazığ’da kurulması için tüm hazırlıklar ve süreçler tamamlanır, üniversite arazisinin tapusu bile çözülür ama neticede Erzurum senatörlerinin etkili lobisi ile üniversite bir anda Erzurum’a kaydırılır. Elazığ seçmeni de bunun cevabını sandıkta verir. Olay budur.
Aradan 66 yıl geçtikten sonra Gagkom 14 Mayıs 2023 tarihinde kendi rekorunu bir kez daha egale ederek siyaset bilim kitaplarına yeni bir sayfa açma başarısı gösterdi.
Ülkemiz üniversiteleri açısında sorun yok. Zaten onların ders kitaplarında böyle bir husus olmadığı için işleri kolay. Ama ulusal literatürün kitapları yeniden revize etme ihtiyacı 14 Mayıs seçimleriyle zorunlu oldu.
Zira, bir üniversitenin taşınmasının cezasını 6 vekil ile ödeten Elazığ, Ak parti iktidarının şehri 20 yılında sıradan bir Anadolu kentine getirmesini yine birincilikle ödüllendirdi.
1957’nin tüm şartlarını göz önünde bulundurduğunuzda ne bilgiye ulaşma, ne haberleşme, ne etkili iletişim ne de dünyayı takip etme bugünkü kadar kolay ve konforlu değildi. Hal böyleyken, bir üniversite taşınmasının bedelini şehir ağır ödetmiştir.
Kapatılan Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)’nın 1970’li yıllardaki yayın ve raporlarında doğal kaynakları, jeopolitik konumu, kalkınma ve gelişmeye elverişli tüm şartları değerlendirilerek Ülkemizde 7 metropolitan il tespit edilmiştir. Bu ne anlama geliyor? Kendisi ile birlikte yakın çevresini de kalkındıracak potansiyelinin olduğudur. Dönemin DPT’si 2000’li yıllarda nüfusu bir milyonu geçmiş, ihracatı 1 milyar doları aşmış, üretim ve modern bir şehir olarak Elazığ’ı konumlandırmıştır.
Peki son 20 yılda ne olmuş? Kalkınma Bakanlığının 2022 yılında yayınlamış olduğu ve kısa adı SEGE olan Sosyal Gelişmişlik Endeksi Raporuna baktığımızda, Ülkemizdeki tüm iller ve ilçeler 1 ve 6 arasında gelişmişlik sınıflarına ayrılmış. En gelişmiş ilçeler 1’de, en geri kalmış ilçeler ise 6’da yer alıyor. Elazığ’da durum nedir derseniz? Merkez, Keban, Kovancılar, Karakoçan 4, Maden, Ağın, Sivrice, Baskil, Alacakaya ve Palu 5, Arıcak ise 6’ıncı bölgede bulunmaktadır. Yani, 4’üncü bölgeyi hadi vasat sayalım, tam 7 ilçemiz yokluk ve yoksulluk sınıfında yer alıyor. Bu benim tespitim değil, ilgili bakanlık diyor…
14 Mayıs 2023 seçim sonuçlarında tüm bu bölgelerde Ak Parti açık ara birinci olmuştur…
Eski Devlet ve SGK hastanelerinin ya ikinci basamak hastane veya ihtisas hastanesi olarak faaliyetine devam etmesi için Rüstempaşa ve Rızaiye mahallesi başta olmak üzere, Yüz bin imza veren mahalle sakinlerimizin bu talebi yok hükmünde sayılmasına rağmen bu mahallerde Ak Parti birinci oldu.
2020 yılı Elazığ depreminin ardından şehri ayağa kaldıran ‘Afet Bölgesi’ çağrısı duyulmadı şehir hep bir ağızdan 'Sahipsiz Elazığ’ diye bağırdı ama ilin neredeyse tüm merkez mahallelerinde Ak Parti birinci parti oldu. Yılan hikayesine dönen Kuzova ve Uluova sulama projeleri 20 yılda yüzde 5 ilerlemişken, Ova köyleri Ak Parti dedi.
2022 yılında MTA ülkemiz tarihinin en zengin polimetal sahasını keşfetti. Bu keşif Elazığ’ı bir anda ayağa kaldırdı. Halkı heyecanlandırdı. İş dünyası kısa sürede örgütlendi. 10 bin vatandaş “biz de varız kurulacak şirketlerde” dedi. İş dünyasının “maden sahasını biz işletelim bu zenginlikler Elazığ’da kalsın” çağrısına Ak Parti siyasi kadroları ortak deklarasyonla iş dünyasını bir nevi artistlik yapmakla itham etti.
Maden ilçesinde Ak Parti birinci parti oldu… Ki Maden ilçesi 1970’li yıllardan günümüze çöküşün en rahat fotoğrafının çekilebileceği ilçedir.
Cumhuriyet tarihinin Elazığ’daki en büyük özel sektör yatırımını Baskil ilçesine kazandıran Prof.Dr. Sayın Yasemin Açık hocanın bu yatırımına rağmen Baskil SEGE’de ancak 5’te yer alabildi. Yasemin hoca Bağımsız aday olarak girdiği seçimde bu ilçeden Ak Partinin yarısına yakın oy alabildi. İyi mi?
Olay Üniversitelerde araştırılması gereken hem sosyolojik, hem psikolojik hem de kültürel dejenerasyon boyutu ile ele alınıp ülkemiz ders kitaplarında da okutulmalıdır.
1957 ruhu ve Gagkomun yüksek ferasetinin Çayda Çıra ışığından nasıl ampule evrildiği “Bize garanluhğ” olup, artık bilimin konusudur. Vesselam…