Elazığ Belediyesi tarafından organize edilen 6. Kitap Fuarı 22 Kasım tarihinde Ahmet Tevfik Ozan Fuar ve Kongre Merkezinde başladı. 30 Kasım tarihine kadar devam edecek olan fuar il içi ve il dışından çok sayıda yazar ve şairin katılımıyla yapılacak. İmza günleri ve söyleşiler ile fuar ayrıca amacına uygun şekilde zenginleştirilmiş.
Elazığ Belediyesi Fuarın tanıtımı için hazırladığı metinde şöyle diyor, “Elazığ Belediyesi, şehrin kültürel kimliğine ve şehrin tanıtımına katkı sunmak için önemli organizasyonlar gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda düzenlenecek olan 6. Kitap Fuarı, 22 Kasım Cumartesi günü kapılarını açıyor.”
Şehrin kültürel kimliğine ve şehrin tanıtımına katkı sunmak için muhakkak öncelikle içinde yaşadığınız şehri tanımanız gerekiyor. Aksi takdirde kaş yapayım derken göz çıkarmak kaçınılmaz olacaktır.
Mesela Ankara’nın doğusunda ülkemizin en büyük yayınevi’nin Elazığ’da bulunduğunu biliyor musunuz?
Manas adındaki bu yayınevi’nin 100’ün üzerinde Türk Dünyasına kazandırdığı eserlerden haberiniz var mı?
Elazığ’ın “Kültür Şehri” yada “Şiirin Başkenti” olarak anılmasına vesile olan ve Ülkemizin en uzun soluklu kültür ve edebiyat şöleni olan “Hazar Şiir Akşamları”nın Manas Yayıncılık gözesinden doğduğunu ve çok sayıda organizasyonunu bizatihi yürüttüğünü biliyor musunuz?
“Türk Dünyası Hizmet Ödülleri” programını başlatan ve aralarında İsa Yusuf Alptekin, Rauf Denktaş, Cengiz Aytmatov gibi tarihe geçmiş onlarca şahsiyeti bu şehirde ağırlayan organizasyonları üstendiğinden haberiniz oldu mu?
Sağcı, solcu, suni, alevi, şucu bucu demeden kültür, sanat, şiir ve edebiyatla vücut bulmuş yüzlerce değerin Manas Yayıncılıkta şehrimize, ülkemize ve Türk Dünyasına değer kattığından haberdar değil misiniz?
Şehrin kültürel kimliğine ve şehrin tanıtımına değer katabilmek için önce içinde bulunduğunuz şehri tanıyacaksınız.
Manas Yayıncılığın Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı ile birlikte Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Doğu Türkistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kerkük, Üsküp, Bosna Hersek, Balkanlar ve Kafkasya, İran, Suriye ve Türkün nefes aldığı her coğrafyada devletin en üst makamlarınca bilindiğini ve saygı gördüğünden haberiniz var mı?
Şehrin kültürel kimliğine ve şehrin tanıtımına bırakın ilgili müdürlüğü müdürlüklerin bağlı olduğu kurumun 10 yıllık bütçesini harcasınız Manas Yayıncılık kadar bu büyük coğrafyaya ne Elazığ’ı tanıtabilirsiniz ne de Türk Kültür hayatına değer katabilirsiniz.
Manas Yayıncılık bir yayınevidir… İşporta pazarında “dezgah kurup” kitap satışı için “gel vatandaş” diye bağırmaz. Kendini Elazığ’a tanıtmak için özel bir gayrete ihtiyacı yoktur. Çünkü hem Türkiye Cumhuriyeti hem de Türkün nefes aldığı her coğrafya Manası bilir…
Siz gidip Manas Yayıncılıktan ricacı olacaksınız. Diyeceksiniz ki, bakın “Şehrin kültürel kimliğine ve şehrin tanıtımına değer katabilmek için kitap fuarı düzenliyoruz. Siz bu şehrin bu alanda yüz akı ve gurur kaynağısınız. Yayınlarınızdan bir set ve sizlerin burada yer alması için fuar alanının en gözde alanında yeriniz hazır bu kültür şölenine değer katın.”
Azerbaycan’a, Kırgızistan’a, Kazakistan’a, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne, Makedonya’ya vs. koşarak giden Manas Yayıncılık bu sıcak teklife elbette hayır demezdi. Hayır diyecek olsa, Sayın Belediye Başkanımızın bi ricasını emir telaki ederlerdi.
Burada bi art niyet ve kastın olduğunu düşünmüyorum.
Sorun şehri tanımamakta…