Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig takımlarının yer alacağı Rezerv Lig 2020’de Nihat Özdemir başkanlığındaki TFF yönetimi tarafından gündeme getirilmiş ancak Trabzonspor, Beşiktaş ve Göztepe dışındaki takımlar istemeyince proje başlamadan sona ermişti (1).
TFF Rezerv Lig Projesini 2022-2023 sezonunda hayata geçireceğini açıklamıştı. Ligin kurulmasının açıklanmasının ardından 28 Temmuz 2022 tarihinde yayınlanan statü belgesinde; "Rezerv Lig müsabakaları; Süper Lig'de bulunan 19 kulübümüzün katılımı ile Süper Lig fikstürüne göre ve A Takım maçları ile aynı günde oynanacak şekilde düzenlenecektir. Rezerv Lig müsabakalarında, Kulüplerin A Takım Listesinde bulunan yerli ve yabancı tüm futbolcular (35) oynatılabilecektir. Sezon içerisinde, kulübün Profesyonel A Takımı ile Rezerv Takımı arasında, futbolcu geçişi bakımından herhangi bir kısıtlama veya sınırlama olmayacaktır. Rezerv Lig'e ilişkin diğer hususlar, Rezerv Lig statüsünde ilan edilecektir." Şeklinde belirlendikten sonra, Ligin ilk maçı 6 Ağustos 2022 tarihinde İstanbulspor ile Trabzonspor takımları arasında oynanmıştı (2).
2022 Eylül ayında Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Kulüpler Birliği Vakfının talebi doğrultusunda Rezerv Lig'in kaldırıldığını duyurdu. TFF' den yapılan açıklamada, “Kulüpler Birliğinin kamuoyu önünde yaptığı talep değerlendirilerek, Rezerv Lig'in kalan haftalarının oynanmamasına karar verildi. Kulüplerin talebi doğrultusunda 19 Yaş Altı Gelişim Ligi ile ilgili yapılacak düzenlemeler önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacaktır" denilmişti.
TFF, 2023-2024 Sezonunda Süper Lig takımlarının rezerv takımlarını 3. Lig'e almayı planlamaktadır.. TFF Başkanı, 9 Ocak 2023'te yaptığı açıklamada; B takımı konusunda Süper Lig ve 1. Lig takımlarımızla görüşüyoruz. Onların talebi doğrultusunda B takımı kurmalarına önümüzdeki yıl izin vereceğiz" dedi. TFF, Süper Lig kulüplerinin rezerv takımlarının doğrudan TFF 3. Lig'den başlamasını planlıyor. Ve bu takımlar başaralı oldukları takdirde TFF 1. Lig'e kadar yükselebilecek. İspanya La Liga'yı örnek alan TFF, bu takımların Süper Lig'e çıkmalarına müsaade etmeyecek.
Bu gün gelmiş olduğumuz noktada TFF tarafından Planlanan, Yeni Rezerv Ligi konusunda TFF 2. ve 3. Lig kulüpleri, federasyona itiraz ediyor.
Kulüplerin ortak itirazı "Rekabet kurallarına aykırı bir uygulamadır. Hukuksuzdur. 2. ve 3. Lig takımlarının önünü kesecektir. Futbol ailesine büyük zarar verecektir. Asla tasvip ve kabul etmiyoruz” şeklinde kamuoyuna yansırken; Toplam 92 kulüpten oluşan bu iki ligin kulüpleri, karar değiştirilmezse TFF yönetimini ibra etmeyebilir. Kulüplerin yapacakları açıklamada ; “TFF'yi Süper Lig kulüplerine iltimas geçilerek yapılacak. Rezerv Lig modelinden vazgeçmeye çağıracaklar. Aksi halde Haziran ayındaki mali ve idari genel kurulda yönetimi ibra etmeyeceklerini” ifade ederlerken 2. ve 3. Lig kulüpleri önümüzdeki hafta içinde bir toplantı yaparak ortak bir basın açıklamasıyla tutumlarını kamuoyuna duyuracaklar (3).
Rezerv Ligi Avrupa uygulamalarına baktığımızda Almanya ve diğer birçok ülkedeyse kulüplerin ikinci takımları ülkenin amatör alt liglerinde mücadele ediyorlar. Almanya’da amatör takım ile profesyonel takım arasında en az 1 lig olması gerekirken aralarında başka lig olmayan bazılarında bir takım küme düşerse ikinci takım da durumu ne olursa olsun bir alt lige düşüyor veya alt ligdeki ligini önde bitirirse üst lige yükselemiyor.
Tamamen gençlerin oynadığı İspanya modelinde sakatlıktan dönen A takım oyuncuları da forma şansı buluyor. Başta Barcelona olmak üzere birçok kulüp bu model sayesinde çok sayıda genç oyuncuyu A takıma kazandırıyor. Bunu başaramayan oyuncular ise başka kulüplere transfer olarak takımlarına para kazandırıyor. İspanyolların uyguladığı bu bölgesel lig projesi, maddi ve manevi açıdan bize en uygun rezerv lig projesi olarak görünüyor.
Özellikle altyapıya oldukça önem veren Hollanda, A takımında ye alan ve forma şansı bulamayan futbolcuların form durumlarını ve gençlerine de deneyim kazandırmak için Rezerv Ligine oldukça önem veriyor. Arjantin’de de Rezerv Lig aktif bir şekilde sürdürülüyor. Arjantin Rezerv Ligi’nde takımlar A takımların 2. takımı olarak adlandırılıyor. Belçika ülkesinde de Rezerv Lig yani yedek lig güncel bir şekilde devam ediyor. Ülke rezerv lige de oldukça ilgi göstermektedir. Böylelikle forma şansı bulamayan ve genç oyuncular da aktif bir şekilde futbol oynayarak formda kalabiliyor. Rezerv Ligi olan ülkelerden bir tanesi de İskoçya olarak bilinmekteydi. Rezerv Lig uygulamasını kaldırdı. Bu ülkeler dışında daha önce İngiltere’de de Rezerv Lig kuruluydu. Fakat Premier Reserve League olarak adlandırılan lig, kuzey ve güney bölümlerine ayrılarak Rezerv Lig konumundan kaldırılmış oldu. Aynı zamanda daha önce Rezerv Ligi olan ülkeler arasında Danimarka, Uruguay, Katar gibi ülkelerin de Rezerv Ligleri olduğu biliniyor (4).
TFF’nin yıllardır çözemediği Altyapı ve Yabancı Statüsü sorununu geçici bir çözüm olarak bulduğu Rezerv Ligi uygulamasının, ekonomik ve yönetim gibi halının altına süpürülmüş bir çok problemleri bulunan 2.3. Lig kulüplerine yüklemesi,futbol kamuoyunda çok tartışılacağa benzemektedir.
Kaynaklar
(1).https://www.hurriyet.com.tr/sporarena/yazarlar/koray-durkal/iste-4-maddede-rezerv-lig-gercegi-42095288
(2).https://www.fotomac.com.tr/haberler/2022/08/10/rezerv-lig-nedir-rezerv-lig-ne-demek-rezerv-ligde-hangi-takimlar
(3).https://ajansspor.com/amp/haber/kuluplerden-buyukeksiye-ibra-etmeyiz-oy-vermeyiz-626455
(4).https://www.nasilmiyapilir.com/rezerv-ligi-olan-ulkeler-hangi-ulkelerin-rezerv-ligi-var/