DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu
Giriş Tarihi : 18-05-2022 16:26

Futbolun Finansman Riskleri

Liverpool ve Portsmouth Üniversiteleri tarafından, Hükümetin “Taraftar Liderliğinde Futbol Yönetişimi” İncelemesine verdiği yanıtla birlikte yayınlanan bağımsız araştırma, futbol finansmanındaki finansal sürdürülebilirlik ve kırılganlık konusunda ciddi bulgular içermektedir.

Dijital, Kültür, Medya ve Spor Departmanı (DCMS) tarafından hazırlanan rapor, sürdürülebilir olmayan finansal uygulamalar yürüten ve başarı arayışını sağlam para yönetimine yerleştiren kulüplerin yaygın kültürünü vurgulamaktadır. Yakın zamanda Chelsea FC'den Roman Abramovich'in aniden ayrılması gibi, kredi veya hisse şeklinde nakit enjeksiyonlar yoluyla kulüpleri finanse etmeye devam edemez veya etmek istemezse, kulüpleri tehlikeli bir şekilde riske atabilecek, kulüp sahiplerinin finansmanına aşırı güvenilmesini içermektedir.

Premier Lig ve Şampiyona kulüpleri şu anda UEFA'nın kulüp gelirinin yüzde 70'inden fazlasını maaşlara harcamama konusundaki rehberliğini düzenli olarak aşıyor ve bu da sektör genelinde başka hiçbir alanda kabul edilemeyecek hassas finansal senaryolara ve bilançolara yol açmaktadır.

Portsmouth Üniversitesi'nden Christina Philippou ve Liverpool Üniversitesi'nden Kieran Maguire tarafından hazırlanan 'Futbolun finansal sürdürülebilirliğinin değerlendirilmesi' adlı rapor, kulüplerin finansal sağlığını değerlendirmek için “kâr (veya daha yaygın olarak, zarar), nakit akışı, borç ve mülkiyete bağımlılık” gibi bir dizi ölçütü inceledi.

Buna göre: Pandemi öncesi kulüp rakamlarından (2018-19) sektöre dayalı limitler kullanan araştırma, Premier Lig'de uygulanan risk ölçütlerinden (Arsenal, Manchester City ve Newcastle) herhangi biri kapsamında sadece üç kulübün risk altında sayılmadığını bulurken, yarısından fazlası en az iki ölçüt altında risk altında kabul edildi.

Premier lig Şampiyonasında, uygulanan üç risk ölçütünden (o yıl paraşüt ödemelerini alan West Brom) hiçbirinde risk altında sayılmayan tek bir kulüp varken, 20 kulüp en az iki risk ölçüsünde risk altında kabul edildi. Eldeki veriler nedeniyle sadece bilanço metriklerinin uygulandığı Birinci ve İkinci Liglerde, her iki metrikte de sırasıyla 14 ve 10 kulüp risk altında kabul edildi.

Portsmouth Üniversitesi'nde Muhasebe ve Finansal Yönetim Baş Öğretim Görevlisi Christina Philippou : “Geleneksel finansal analiz açısından bakıldığında, kulüplerin sürdürülemez şekillerde yönetilmesine ilişkin yaygın bir sorun var. Sürdürülemezlik sorunu 2019/20 sezonundan önceki yıllarda ortada olduğundan, bu yalnızca pandeminin bir sonucu değildir.” dedi ve bu durumu ; “Sonuç olarak, futbol kulüpleri, benzer bir süre boyunca ticaret yapan diğer sektörlerdeki şirketlere kıyasla, sahiplerinin finansmanına ve zararların üstlenilmesine daha fazla bağımlı olma eğilimindedir. Bu, kulüplerin sahiplerine olan güvenini artırıyor ve kişisel koşullarının değişmesi durumunda iflas riskini artırıyor.” şeklinde yorumladı.

Premier Lig'in başlangıcından bu yana, 46 farklı kulüpte 59 EPL/EFL futbol kulübü iflas olayı yaşandı – ilk dört ligdeki tüm kulüplerin % 40'ı 1992/93 sezonunun başlangıcından bu yana 22 Premier Lig üyesinden 8'i (% 36) dahil yeni yönetime geçti.

Rapor, futbol endüstrisinde sistemik finansal zayıflıklar olduğunu ve daha fazla kulübün Bury ve Macclesfield Town'u takip edip iflas etme riski olduğunu gösterdi.

Bunun nedeni ; Ödenmemiş transfer ücretleri açısından kulüplerin birbirine bağımlılığı, Paranın sektör içinde, hem bölümler içinde hem de bölümler arasında dağılımı, saha faaliyetlerinde başarı elde etmek için aşırı harcamayı teşvik eden 'uçurum kenarları' yaratmaktır. Bu finansal farklılıklar, bir kulüp küme düştüğünde veya büyük Avrupa müsabakalarına katılmaya hak kazanamadığında, eski sözleşme yükümlülükleri nedeniyle sorunlara neden olur. Şeklinde açıklanmaktadır.

Liverpool Üniversitesi Yönetim Okulu'nda Muhasebe Bölümü Kıdemli Öğretim üyesi olan Kieran Maguire ise: "Bir kulübün yönetime geçmesinin etkileri birçok farklı paydaşa bölünebilir, bunların çoğu yönetim sonucunda mali olarak kaybeder. Geç ödemeden kaynaklanan ödeme yapılmaması ve nakit akışı sorunları da dahil olmak üzere yönetim ve tasfiyenin mali etkileri taraftarlar, yerel işletmeler ve kulüp çalışanları tarafından hissedilir ve toplumda yaygın sorunlara neden olur.” dedi ve durumu ; "Mevcut gelir dağılımı modeli ve hem bölümler içindeki hem de bölümler arasındaki önemli boşluklar, kulüp sahiplerini terfi etmek için fazla harcama yaparak risk almaya ve ardından küme düşmekten kaçınmak için tekrar risk almaya şeklinde teşvik ediyor." şeklinde yorumladı.

İngiltere futbolu ile ilgili yapılan futbol finansmanındaki finansal sürdürülebilirlik ile ilgili araştırma bulgularında elde edilen sonuçlar; Türk futbolundaki finansal problemler konusunda ışık tutacak niteliktedir. Mutlak sportif başarı için yapılan sınırsız finansal harcamalar Türk futbolununda en büyük problemidir.

Kaynak:https://news-liverpool-ac-uk.cdn.ampproject.org/c/s/news.liverpool.ac.uk/2022/04/27/new-report-finds-serious-concerns-around-financial-sustainability-in-football/amp/

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu

Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu

DİĞER YAZILARI Kadın Futbolunda İş Modeli TÜRK FUTBOLUNDA “DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM” PROJESİ Yabancı Oyuncu Statüsü Spor Yatırımları 2023 ÜÇ NESİL ÜÇ STADYUM TFF’DE YÖNETİŞİM PROBLEMİ Kadın Futbolu Raporları ChatGPT ve Spor TFF’den Çift Pas Avrupa Şampiyonlar Raporu Dünya Futbolunda Seçim ELAZIĞ ATATÜRK STADYUMU Futbolda Rezerv Ligi Elazığ’da Futbol Oynansın da Omuz Omuza Türkiye Spor Dünyası Tek Yürek Gönüllülük Esastır Spor Ekonomisi Endeksi Davos’ta Futbol The Game Over Antalya’da Futbol Turizmi Pele Felsefesi Messi Ekonomisi Şampiyon Arjantin Dünya Kupasında İnovasyon Yapay Zekanın Şampiyonu Brezilya Yumuşak Güç Olarak Futbol Katar 2022 Ekonomisi Çoklu Kulüp Sahiplik Modeli Sporda Macolin Sözleşmesi Türkiye’nin Spor Diplomasisi Yapay Zekânın Spor Ekonomisi Futbolda Finansal Destekler Engelsiz Kahramanlar Futbolda Algoritma Uygulaması Dünya Göçebe Oyunları Avrupa Futbolunda Yeni Normal UEFA’nın Finansal Görünümü Futbolun Finansmanı 2022 Futbol Para Ligi Futbolun Küresel Hedefleri Dünya Gençlik Raporu Küresel Transfer Raporu Spor Endüstrisinde E-Ticaret Hacmi Sporda Metaverse Ekonomisi Dünya Futbolunun Finansal Döngüsü Spor Endüstrisinde Web 3.0 Avrupa Sporda İnovasyon Platformu Ümidimiz Elazığspor Spor Şehri Elazığ Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Yeni Spor Yasası Teklifi Çevre Dostu Stadyumlar Satılık Kulüp Chelsea Futbolun Savaş Diplomasisi Futbolda Yayın Hakları Stratejisi Sporda Yasadışı Bahis Futbolda Korsan Yayıncılık Elazığspor Zümrüdüanka Kuşudur Avrupa Futbolunun Elitleri 2021 Avrupa Futbolunun Marka Değeri Muş Futbol Çalıştayı Tokyo 2020 Panoraması Türk Futboluna Premier Lig Modeli Pandeminin Gölgesinde Tokyo 2020 Türk Futbolunun Umudu Süper Lig A.Ş Kolasına Futbol EURO 2020 Ekonomisi UEFA Avrupa Konferans Ligi Kartal Pastayı Kaptı Postmodern Futbol Futbolda Kripto Koleksiyonculuğu ( NFT) Avrupa Süper Lig Ekonomisi Stadyumda İftar Vakti Güneş Enerjili Stadyumlar Futbolda Değişim Dönüşüm Zamanı İnovatif Futbol Kulüpleri Futbolun Oligarkları Futbolda Token Piyasası Yeni Spor Medyası (OTT) Spor Endüstrisinde Dijital Dönüşüm Elazığspor’un Puanları Değerlidir Turan Kupası Projesi(1) Türk Kurultayı Oyunları Sporcuların Ekonomik Hakları
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1Galatasaray3482
  • 2Fenerbahçe3477
  • 3Beşiktaş3577
  • 4Adana Demirspor3566
  • 5Başakşehir FK3559
  • 6Trabzonspor3557
  • 7Konyaspor3550
  • 8Fatih Karagümrük3548
  • 9Kayserispor3546
  • 10Kasımpaşa3543
  • 11MKE Ankaragücü3542
  • 12Antalyaspor3541
  • 13Alanyaspor3641
  • 14Sivasspor3540
  • 15İstanbulspor3538
  • 16Giresunspor3537
  • 17Ümraniyespor3530
  • 18Gaziantep FK3525
  • 19Hatayspor3523
Gazete Manşetleri
E-GAZETE
SONSÖZ 96.SAYI
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA