DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu
Giriş Tarihi : 07-09-2022 11:08

Futbolun Finansmanı 2022

Deloitte Araştırma grubunun, Avrupa profesyonel futbolunun iş ve finansının önde gelen bağımsız incelemesi olan Futbol Finansı Yıllık İncelemesinin 31. baskısı, önemli aksamalara neden olan Covid-19 kısıtlamalarından etkilenen bir sezon olan 2020/21 sezonunu değerlendirmektedir.

Sezonun büyük bölümünde kapalı kapılar ardında oynanan ve stadyumların boş olduğu maçlar nedeniyle Avrupa kulüpleri benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Futbol Finansmanı 2022 Yıllık İncelemesi, futbolda ekonomik bozulmanın mirasını analiz ediyor ve bunu azaltmak için atılan adımların başlattığı 'yeni ufuklar' çiziyor ve endüstrinin Avrupa futbolunda uzun vadede finansal sürdürülebilirlik oluşturma çabalarına da ışık tutuyor.

2020/21 sezonunda neredeyse tamamen maç günü gelir kaybına rağmen, Avrupa futbol pazarı, UEFA EURO 2020 turnuvası ve ertelenen 2019/20 sezonundan elde edilen gelirin ertelenmesiyle desteklenen gelir bazında %10 artarak 27,6 milyar Euro'ya ulaştı. Bu durum 2021/22 sezonunda elde edilmesi öngörülen Covid öncesi gelir seviyelerine geri dönüş ile gelir açısından önemli bir iyileşmeye işaret etmektedir.

Rapor, rekor kıran UEFA Kadınlar EURO'sunun ardından ve ilk kış FIFA Dünya Kupası'nı ve tüm 'beş büyük' ligde futbol sezonu beklentisiyle, Avrupa kulüplerinin çalkantılı 2020/21 sezonundaki finansal performansı ve gelecekteki büyüme için görünümünü de ortaya koymaktadır. Ayrıca Rapor, Premier Ligin, ilk sezonunun (1992/93) başlangıcından bu yana 30. yılını kutlarken, Deloitte, finansal ölçekteki kayda değer büyümeyi ve rekabetin küresel cazibesini takip ederek başarısının grafiğinide değerlendirmektedir.

Rapora göre; 2020/21'de Premier Lig kulüp başına ortalama gelir dördüncü kez kolektif 1992/93 toplamını aştı ve toplam gelir %2,400'ün üzerinde artarak 4,9 milyar sterlin oldu. Premier Lig Dördüncü on yılına girerken, yeni yayın anlaşmaları, tam stadyuma dönüş ve iyileştirilmiş ticari anlaşmaların bir sonucu olarak kulüplerinin gelirinin 2022/23 sezonunda 6 milyar sterlini aşması beklenmektedir.

2020/21'de 'beş büyük' Avrupa ligi, önceki sezona göre %3 artışla, ancak Covid-19 öncesinde gözlemlenen gelirlerin (2018/19'da 17,0 milyar Euro) önemli ölçüde altında kalarak toplam 15.6 milyar Euro gelir elde etti. Bugün Premier Lig, rekabette her zamankinden daha ileride görülmektedir. Bununla ilgili olarak, Premier Lig hariç tutulduğunda, "beş büyük" yıl boyunca toplam işletme zararlarının 461 milyon Euro'dan 901 milyon Euro'ya yükseldiğini bildirdi. Artık kulüplerin Covİd-19'dan kurtulmanın mümkün olduğunca etkili olmasını sağlamak için bilinçli finansal kararların alınmasına her zamankinden daha fazla ihtiyacı var.

Premier Lig kulüplerinin gelirleri, bir önceki sezondaki düşüşün ardından 2020/21'de %8 artarak 4,9 milyar sterline ulaştı ve bu, Premier Lig tarihindeki toplam gelirdeki ilk yıldan yıla düşüş oldu. Bu artış, büyük ölçüde, önceki (19/20) sezondaki indirimler ve ertelemeler nedeniyle yayın gelirindeki yaklaşık 1 milyar sterlinlik (%43) artıştan kaynaklanmaktadır. Ancak bunun genel gelir üzerindeki etkisi, sezonun büyük bölümünde taraftarların olmaması nedeniyle azaldı ve bu da maç günü gelirlerinde 0,5 milyar sterlinin üzerinde bir kayıpla sonuçlandığı ifade edilmektedir.

Dolu stadyumun geri dönüşü, yeni yayın anlaşmaları ve iyileştirilmiş ticari anlaşmalarla birlikte, gelecekteki Premier Lig kulüplerinin gelirleri için görünüm iyimser ve 2022/23 sezonunda toplam gelirin 6 milyar sterlini aşması beklenmektedir. Bu esneklik ve özel yatırıma yönelik daha fazla ihtiyaç ve kabul, finansal sürdürülebilirliğe yeniden odaklanmanın yanı sıra, hem lig hem de kulüp düzeyinde futbola önemli yatırımlar yapılmasına yol açmıştır. Premier Lig’de 2021'de işlem sayısı önceki iki yılın toplamından daha fazlaydı. 2022, şimdiye kadar sekiz 'beş büyük' kulübe yapılan yatırımlarla bu aktivite artışının devam ettiğini gördü.

Spora yatırım akışı ve sahiplik değişiklikleri, taraftarlardan ve diğer paydaşlardan karışık tepkiler aldı. Endişeler, itibar sorunları, gelecekteki sportif performans beklentileri ve bir kulübün finansal sürdürülebilirliğini çevreleyen risklerle ilgili olduğu tahmin edilmektedir.

Rapora göre; Kadın futbolu hızlı bir büyüme çağına girerken, kadın futbol kulüplerinin ve liglerinin kalıpları kırdığına, erkek futbolunun eski yapılarıyla kısıtlanmayan benzersiz kimlikler, hayran kitleleri ve iş modelleri sistemi oluşturmaktadır. Oyunun paydaşları, kârlılığı artırma potansiyeline sahip profesyonelleşme ve ticarileştirmeye daha fazla yatırımı kolaylaştıracak bir beklenmedik olaydan yararlanmaya hazır oldukları görülmektedir. Kadın oyunu artık gururla farklılaştırılmış bir ürün olarak ayakta durmaktadır ve küresel futbol endüstrisinin başarılarından bir şeyler öğrenmek istediğini giderek daha fazla göstermektedir.

Deloitte’nin Futbol Finansmanı 2022 yıllık raporuna göre; Futbol kulüplerine sorumlu ve sürdürülebilir yatırım - uzun vadeli finansal ve operasyonel sürdürülebilirliği koruyan ve aynı zamanda sahada rekabetçi olma arzusunu dengeleyen bir sahiplenme stratejileri - büyük önem taşımaktadır.

 

Kaynak:

https://www2.deloitte.com/uk/en/pages/sports-business-group/articles/annual-review-of-football-finance.html

NELER SÖYLENDİ?
@
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu

Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu

DİĞER YAZILARI Dünya Futbolunda Seçim ELAZIĞ ATATÜRK STADYUMU Futbolda Rezerv Ligi Elazığ’da Futbol Oynansın da Omuz Omuza Türkiye Spor Dünyası Tek Yürek Gönüllülük Esastır Spor Ekonomisi Endeksi Davos’ta Futbol The Game Over Antalya’da Futbol Turizmi Pele Felsefesi Messi Ekonomisi Şampiyon Arjantin Dünya Kupasında İnovasyon Yapay Zekanın Şampiyonu Brezilya Yumuşak Güç Olarak Futbol Katar 2022 Ekonomisi Çoklu Kulüp Sahiplik Modeli Sporda Macolin Sözleşmesi Türkiye’nin Spor Diplomasisi Yapay Zekânın Spor Ekonomisi Futbolda Finansal Destekler Engelsiz Kahramanlar Futbolda Algoritma Uygulaması Dünya Göçebe Oyunları Avrupa Futbolunda Yeni Normal UEFA’nın Finansal Görünümü Futbol Para Ligi Futbolun Küresel Hedefleri Dünya Gençlik Raporu Küresel Transfer Raporu Spor Endüstrisinde E-Ticaret Hacmi Sporda Metaverse Ekonomisi Dünya Futbolunun Finansal Döngüsü Spor Endüstrisinde Web 3.0 Futbolun Finansman Riskleri Avrupa Sporda İnovasyon Platformu Ümidimiz Elazığspor Spor Şehri Elazığ Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Yeni Spor Yasası Teklifi Çevre Dostu Stadyumlar Satılık Kulüp Chelsea Futbolun Savaş Diplomasisi Futbolda Yayın Hakları Stratejisi Sporda Yasadışı Bahis Futbolda Korsan Yayıncılık Elazığspor Zümrüdüanka Kuşudur Avrupa Futbolunun Elitleri 2021 Avrupa Futbolunun Marka Değeri Muş Futbol Çalıştayı Tokyo 2020 Panoraması Türk Futboluna Premier Lig Modeli Pandeminin Gölgesinde Tokyo 2020 Türk Futbolunun Umudu Süper Lig A.Ş Kolasına Futbol EURO 2020 Ekonomisi UEFA Avrupa Konferans Ligi Kartal Pastayı Kaptı Postmodern Futbol Futbolda Kripto Koleksiyonculuğu ( NFT) Avrupa Süper Lig Ekonomisi Stadyumda İftar Vakti Güneş Enerjili Stadyumlar Futbolda Değişim Dönüşüm Zamanı İnovatif Futbol Kulüpleri Futbolun Oligarkları Futbolda Token Piyasası Yeni Spor Medyası (OTT) Spor Endüstrisinde Dijital Dönüşüm Elazığspor’un Puanları Değerlidir Turan Kupası Projesi(1) Türk Kurultayı Oyunları Sporcuların Ekonomik Hakları
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1Galatasaray2560
  • 2Fenerbahçe2454
  • 3Beşiktaş2549
  • 4Adana Demirspor2545
  • 5Trabzonspor2544
  • 6Başakşehir FK2441
  • 7Kayserispor2538
  • 8Konyaspor2534
  • 9Fatih Karagümrük2431
  • 10Antalyaspor2528
  • 11Alanyaspor2528
  • 12Sivasspor2527
  • 13Kasımpaşa2526
  • 14Gaziantep FK2525
  • 15MKE Ankaragücü2425
  • 16İstanbulspor2424
  • 17Giresunspor2423
  • 18Hatayspor2423
  • 19Ümraniyespor2522
Gazete Manşetleri
E-GAZETE
SONSÖZ 90.SAYI
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA