2022 yılı Yatırım Programı Resmi Gazete’de yayınlandı. Elazığ adına sulama projelerine ayrılan ödenek geçen yıl olduğu gibi gene hayal kırıklığı yarattı.
4 bin 783 hektar alanın sulu tarıma kavuşacağı Kuzova pompaj sulaması projesine 1991 yılında başlandı. Projenin yıllar itibarı ile yapılan revizyonlarla bitişi için ön görülen takvim 2025. 2022 Yatırım Programında bu proje için ayrılan bütçe 1 Milyon TL.
14 bin 656 hektar alanın sulanması planlanan Uluova birinci merhale sulama projesi ise 2017’de başladı bitişi için ön görülen tarih 2027. Projeye 2022 yılı Yatırım Programında ayrılan toplam bütçe bin TL.
2022 Yılı Yatırım Programı’nın; 11'inci Kalkınma Planı'nda bulunan temel politikalar, 2022-2024 Dönemi Orta Vadeli Program ve 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda öngörülen hedefler doğrultusunda hazırlandığı açıklandı.
İnsan tabi haliyle merak ediyor, bu afilli başlıklar altında yapılan çalışmalar yapılırken illeri temsil eden siyasiler başta olmak üzere kimse muhatap alınmıyor mu? Bu ilin önceliği nedir? diye sormak kimsenin aklına gelmiyor mu?
Bugün şehrin en önemli sorunu gelir kaynaklarının kısıtlı olması nedeniyle yoksulluk ve buna bağlı olarak işsizlik, ticaretin cansızlığı, mutsuzluk…
En mutlu şehirler araştırmasında son 10’dayız böyle olunca doğal olarak en mutsuz şehirler sıralamasında ise ilk 10 listesindeyiz. Her 10 kişiden biri yeşil kartlı. Devlet temel ihtiyaçlarını karşılıyor yani. Ortalama 23 bin civarında olan esnaf mutsuz. Siftahsız kapanan işyerleri var. Çünkü para harcayacak insan sayımız sınırlı. İlin gelir kaynakları az. Tarım veya mevsimlik çalışan kişi sayısı 120 binin üzerinde.
Depremin açtığı travmalar bir yana, pandemi süreciyle birlikte özellikle hizmetler sektörü resmen çöktü. Üniversite öğrencilerinin önceki yıl yokluğu, bu yıl da anormal boyutlara gelen hayat pahalılığı nedeniyle alım gücü neredeyse taban yaptı. Öğlenin en hareketli saatlerinde lokantalarımızda iki üç kişi yemek yiyor. Bu gidişle hizmet sektörünü ciddi iflaslar bekliyor. Caddede ,sokakta gözlerinden ışık saçan vatandaşa rastlama şansı yok. Maalesef gözler ölümü balık…
Bu söylediklerim şehirde yaşayanlar için şaşılacak ve “aa” denilecek bir gözlem değil.
Peki çözüm ne?
Yaklaşık 20 bin hektar alanının suya kavuşması ile birlikte yılda en az iki farklı ürün hasadının yapılabileceği ancak sulama projelerinin tamamlanmasıyla mümkün. Özellikle son yıllarda dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde ve ilimizde de gözlenen ciddi kuraklık tarım sektörü için alarm veriyor.
Tek kurtuluş sulama sistemlerinin devreye alınması. Böylelikle 100 bine yakın vatandaşın hayat standartlarının iyileşmesi ve aynı zamanda iç ticarette bir canlanma yaşanması mümkün. Tarım kazancın tabana yayılmasına doğrudan imkan veren bir sektör. Bugün Malatya kayısısının ortalama 250 milyon Dolar olan ihracat geliri 20 binin üzerindeki çiftçi aileye dağılıyor. Dolayısı ile şehir bunu hissediyor.
Stadyum ihtiyaç mı evet ihtiyaç ama sırası şimdi mi? Şehir Hastanesi bu şehrin öncelikli konusu muydu? Kömürhan Köprüsü hangi derde derman oldu? Harput Külliyesi hangi yarayı saracak? 2022 programındaki lojmanlara, kamu binalarına, projelere, araştırmalara falana filana ayrılan ödeneklere “yahu bi durun hele, önce şu tarımın su işini bi çözelim bunlar 3-5 sene sonra da yapılsa olur” demek kimsenin aklına gelmiyor mu?
Yani “sahipsiz şehir” denilince kızıyorsunuz da bu kadarı da fazla…
Ha bir kez daha tarih yazmak için yeni icat çıkarmanıza artık gerek yok. Rüştünüzü ispatlamış bulunuyorsunuz…