DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu
Giriş Tarihi : 25-08-2021 10:18

Muş Futbol Çalıştayı

Beden Eğitimi Öğretmeni olarak 1991 yılında Muş Lisesine atanmıştım. 1991-1993 yıllarında öğretmenliğimin geçmiş olduğu güzel yıllardı. Beden eğitimi öğretmeni olarak görev yapmış olduğum süreçte Muş ilinde bir çok sportif etkinlikler ve faaliyetlerde bulunmuştum. Muş’taki futbol camiası ile tanışma fırsatım olmuş o dönemki Muşspor’un faaliyetlerini yakından takip etmiş maçlarını izlemiştim.

O yıllarda Muşspor ve Elazığspor aynı grupta mücadele etmekteydi.

1984-1985 sezonunda 3. Lig'in yeniden kurulmasıyla Muş'taki kulüplerin bir araya gelip kurduğu Muşspor, tarihinde ilk kez profesyonel liglerde mücadele etmeye başlamış. 1990-1991 sezonunda 3. Lig 2. Grup'ta şampiyon olan kulüp, tarihinde ilk kez 2. Lig'e yükselmiş. Ancak 1993-1994 sezonu sonunda 2. Futbol Ligi 5. Klasman Grubu'nu 7. sırada bitirerek 3. Lig'e düşmüştür. 3. Lig'de oynarken şirketleşen kulübün adı Muşspor A.Ş. olarak değiştirilmiştir. 1997-1998 sezonunu 3. Lig 1. Grup'ta 16. sırada tamamlayan kulüp, Muş 1. Amatör Ligi'ne düşmüş, ertesi sezon şampiyon olarak tekrar 3. Lig'e yükselmiş. 2004-2005 sezonunda 3. Lig 1. Grup'ta, 15. sırada yer alarak tekrar Muş 1. Amatör Ligi'ne düşen kulüp kapanarak, sportif faaliyetlerine son vermiştir (1).

Muş’ta futbolun tekrar hayat bulması ve Muşsporun tekrar faaliyetlerine başlaması için; Muş Alparslan Üniversitesi Rektörlüğü, Spor Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen, Muş Valiliği, Muş Belediyesi, Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Muş Milli Eğitim Müdürlüğü, Muş Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (MASKF), Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Muş Şübesi ve Eski Muşsporlu Yöneticiler, Antrenörler ve Futbolcuların paydaş olduğu “Muş Futbol Çalıştayı” 19-20 Ağustos 2021 tarihlerinde Muş Alparslan Üniversitesi, 1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Muş Futbol Çalıştayına katılan; Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ulaş Çaydaş, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Karadağ ve diğer akademik birim amirleri ile Muş Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Avcı ve Muhterem Bozkurt, Muş Eski Belediye Başkanı Şerafettin Yatçı, Gençlik ve Spor İl Müdürü Emrullah Güler, Milli Eğitim Şube Müdürü İbrahim Tanyeri, Muş Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (MASKF) Başkanı Kemal Türkan, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Başkanı Alparslan Has, Futbol İl Hakemi Aytaç Koyuncu, İl Hakem Kurulu (İHK) Başkanı Ümit Yıldırak, Türkiye Faal Futbol Hakemleri Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) Muş Şubesi Başkanı Necat Geçer, Muş Spor Lisesi Müdürü Orhan Çağlayan, Turizm İl Müdürü Mehmet Şengül, Muşspor’da oynamış emektar profesyonel sporculardan Burhan Kaba, Selami Yatçı, Murat Atmaca ve Mehmet Kaya ve kulüp başkanları, antrenörler, maddi destek veren iş insanlarından Mikail Güvenç ve Muhammed İkbal Ballı gibi spor camiasının yakından tanıdığı isimler çalıştayı renklendiren diğer simalar oldu.

Bu anlamlı çalıştayda, Muş’un futbol geçmişi, Muş’ta futbolun geliştirilmesi, sporcu yetiştirilmesi ve sportif başarının sürdürülebilir hale getirilmesi için yapılması gerekenler ele alındı.

Muş Futbol Çalıştayında ‘‘Futbol Tesisleri’’, ‘‘Futbolcu Kaynağı ve Amatör Futbol’’, ‘‘Futbol Antrenörleri’’, ‘‘Futbol Hakem ve Gözlemcileri’’ Futbol Kulüplerinin Yönetimi’’, ‘‘Lige Katılan Futbol Kulüpleri ve Aktif Yaş Grupları’’, ‘‘Futbol Amatör Liginde Kaynaklar’’, ‘‘Futbolda Profesyonelliğe Uzanan Yol’’ gibi konu başlıkları ele alındı. İlin futbol geleceği hakkında önemli oturumların yapıldığı çalıştay, Doç. Dr. Ömer Kaynar’ın “Muş Futbolunun Tarihsel Süreci” sunumu ile Muşspor için bir milad olarak kayıtlara geçti (2).

Bu anlamlı Çalıştaya; Öğretmen olarak görev yaptığım Muş iline 30 yıl sonra davet edilerek katılıp “Dünyada ve Türkiye’de Futbol” başlıklı konferansı ile Muş ilinde spora ve futbola katkı sağlamak benim için ayrı bir tecrübe ve onur oldu.

Futbolun Anadolu’da yaygınlaşması ve gelişmesi için önemli bir adım olan “Muş Futbol Çalıştayı” Muş’ta futbolun tekrar hayat bulması için başarılı bir çalışma olurken, bölgede futbolun yeniden sahalara dönmesi için, Türkiye Futbol Federasyonu’nun dikkate alması ve desteklemesi gereken bir çalışma olarak da önemli bir model olmuştur.

Muş Futbol Çalıştayına, katkı sağlayan ve misafirperverliklerinden dolayı başta, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ olmak üzere, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ulaş Çaydaş’a, Prof. Dr. Murad Aydın Şanda’ya, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Karadağ ve Akademisyen arkadaşlara ve “Muş Futbol Çalıştayı” nın tüm paydaşlarına teşekkürlerimi bir borç bilirim.

Umarım, Muş Futbol Çalıştayı, Doğu Anadolu’da futbolun tekrar yaşatılması için bir umut ışığı olur, verilen emekler en kısa sürede karşılığını bulur.

Kaynaklar

1.https://tr.wikipedia.org/wiki/Mu%C5%9Fspor

2.http://m.alparslan.edu.tr/icerik.php?id=7671&fbclid=IwAR3IdQnoCFNhYClcCwfIDtg0TNLeeZ9XqMZMYNQVSAZG4u3uWSw0PW0ENTA

NELER SÖYLENDİ?
@
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu

Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu

DİĞER YAZILARI Dünya Futbolunda Seçim ELAZIĞ ATATÜRK STADYUMU Futbolda Rezerv Ligi Elazığ’da Futbol Oynansın da Omuz Omuza Türkiye Spor Dünyası Tek Yürek Gönüllülük Esastır Spor Ekonomisi Endeksi Davos’ta Futbol The Game Over Antalya’da Futbol Turizmi Pele Felsefesi Messi Ekonomisi Şampiyon Arjantin Dünya Kupasında İnovasyon Yapay Zekanın Şampiyonu Brezilya Yumuşak Güç Olarak Futbol Katar 2022 Ekonomisi Çoklu Kulüp Sahiplik Modeli Sporda Macolin Sözleşmesi Türkiye’nin Spor Diplomasisi Yapay Zekânın Spor Ekonomisi Futbolda Finansal Destekler Engelsiz Kahramanlar Futbolda Algoritma Uygulaması Dünya Göçebe Oyunları Avrupa Futbolunda Yeni Normal UEFA’nın Finansal Görünümü Futbolun Finansmanı 2022 Futbol Para Ligi Futbolun Küresel Hedefleri Dünya Gençlik Raporu Küresel Transfer Raporu Spor Endüstrisinde E-Ticaret Hacmi Sporda Metaverse Ekonomisi Dünya Futbolunun Finansal Döngüsü Spor Endüstrisinde Web 3.0 Futbolun Finansman Riskleri Avrupa Sporda İnovasyon Platformu Ümidimiz Elazığspor Spor Şehri Elazığ Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Yeni Spor Yasası Teklifi Çevre Dostu Stadyumlar Satılık Kulüp Chelsea Futbolun Savaş Diplomasisi Futbolda Yayın Hakları Stratejisi Sporda Yasadışı Bahis Futbolda Korsan Yayıncılık Elazığspor Zümrüdüanka Kuşudur Avrupa Futbolunun Elitleri 2021 Avrupa Futbolunun Marka Değeri Tokyo 2020 Panoraması Türk Futboluna Premier Lig Modeli Pandeminin Gölgesinde Tokyo 2020 Türk Futbolunun Umudu Süper Lig A.Ş Kolasına Futbol EURO 2020 Ekonomisi UEFA Avrupa Konferans Ligi Kartal Pastayı Kaptı Postmodern Futbol Futbolda Kripto Koleksiyonculuğu ( NFT) Avrupa Süper Lig Ekonomisi Stadyumda İftar Vakti Güneş Enerjili Stadyumlar Futbolda Değişim Dönüşüm Zamanı İnovatif Futbol Kulüpleri Futbolun Oligarkları Futbolda Token Piyasası Yeni Spor Medyası (OTT) Spor Endüstrisinde Dijital Dönüşüm Elazığspor’un Puanları Değerlidir Turan Kupası Projesi(1) Türk Kurultayı Oyunları Sporcuların Ekonomik Hakları
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1Galatasaray2560
  • 2Fenerbahçe2454
  • 3Beşiktaş2549
  • 4Adana Demirspor2545
  • 5Trabzonspor2544
  • 6Başakşehir FK2441
  • 7Kayserispor2538
  • 8Konyaspor2534
  • 9Fatih Karagümrük2431
  • 10Antalyaspor2528
  • 11Alanyaspor2528
  • 12Sivasspor2527
  • 13Kasımpaşa2526
  • 14Gaziantep FK2525
  • 15MKE Ankaragücü2425
  • 16İstanbulspor2424
  • 17Giresunspor2423
  • 18Hatayspor2423
  • 19Ümraniyespor2522
Gazete Manşetleri
E-GAZETE
SONSÖZ 90.SAYI
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA