DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu
Giriş Tarihi : 14-05-2021 22:04

Postmodern Futbol

Futbolun Stratejik önemini kimse ret edemez. Futbol dünyanın en evrensel olaylarından biridir. Demokrasiden, piyasa ekonomisinden daha evrensel gerçek anlamda sınır tanımayan tek şey...” Pascal Boniface

Futbol insanlık tarihinin en eski oyunlarından biri olarak günümüze ulaşmayı başarmıştır. Futbolu tüm medeniyetler bir şekilde oynamış, çeşitli stratejiler olarak da kullanmışlardır.

Futbolun geçmişten günümüze kadarki gelişimini kronolojik olarak incelediğimizde ilk çağlardan günümüze kadar çeşitle evreler geçirdiğini görmekteyiz. Futbol bu gelişim ve değişim sürecinde birçok toplumsal olayın merkezinde yer almıştır.

Çeşitli zamanlarda sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmelerin içerisinde yer almış bu gelişmelere de yöne vermiştir.

Küreselleşme ile birlikte başlayan yenidünya düzeni, yeni yönetim ve yeni ekonomik sistem tüm dünyadaki sosyal ekonomik yapıları değiştirmeye devam ettiği günümüzde bu gelişmelerden payını alanlardan biriside hiç şüphesiz futboldur.

Tüm dünyada bilim ve teknolojik gelişmeler, çağdaş yönetim yaklaşımlarını ön plana çıkarırken, yönetim anlayışlarındaki değişmeler, yeni ekonomik sistemlere geçişi anlamlaştırmaya çalışmaktadır. Yeni ekonomik sistem birçok kavramı ve kurumların değişmesine ve gelişmesine ve dönüşmesine neden olmaktadır. Her zaman ifade ettiğimiz gibi kavram ve kurum olarak bu gelişmelerden en çok etkilenen futbol olmuştur.

Son yıllarda futbola dair yaşanan tüm olaylar ve gelişmelerin temelinde gelişen ve değişen bilim, teknoloji, yönetim ve ekonomik sistemlere uyum sağlamaya çalışmanın sancılarıdır aslında, İnsanlık tarihi incelendiğinde toplumsal hayattaki gelişmeler ile birlikte devlet, hukuk ve yönetim anlayışlarının yaşamış olduğu süreçler, futbola özgü olarak da yorumlanmaktadır.

Klasik, neo-klasik, çağdaş yönetim yaklaşımlarının, sosyalist, kapitalist ve liberal ekonomik anlayışlarının tesis etmeye çalıştığı kurumlar içerisinde futbol tüm yönleriyle yar almaya çalışmış ve toplumun gelişmesi adına önemli roller üstlenmiştir.

Günümüz dünyasının ortak kullanılan değerlerinden biri olan futbol, tüm siyasal, ekonomik ve kültürel sistemlerde kabul görmesi ile birlikte farklı medeniyetlerin, farklı olarak kabul ettiği bir ürün olarak şekillenmesine rağmen, bir dizi kurallar ile de tek sisteme dönüştürülerek, ortak pazarın bir ürünü olarak, tüm insanlığın hizmetine sunulan şekli ile küreselleşmenin siyasal, ekonomik ve kültürel sorumluluğunu üstlenmiş bir aktör gibi karşımızda durmaktadır.

Bu gün futbol, bilgi çağının en önemli gelişimi olan, yeni ekonomi, internet, dijital uygulamalar gibi, birçok ürün ve hizmetlerin gelişmişine, kitlelere yayılmasına, tüketicilerle buluşmasına çok önemli katkılar sağlamakla birlikte, kendine özgü ürün ve hizmetlerin geliştirilmesinde de bu çağın uygulamalarından faydalanmaktadır.

Gün geçtikçe hızla ticarileşen ve endüstri haline dönüşen futbolun, yeni ekonominin hızlı tüketim alışkanlığından nasibini aldığını hep birlikte görmekte ve yaşamaktayız.

Adını “Postmodern Futbol” koyduğumuz bu eserde; birinci bölümde futbolun post-modernleşme sürecini; futbolun ilk çağlardan günümüze kadar ki süreci değerlendirirken, ikinci bölümde ise; futbolun değişimi ve dönüşümünü futbol ekonomi portalındaki seçilmiş makalelerden derlediğimiz şekliyle sunmaya çalıştım.

Bizlere düşen; futbolun herkese ait bir oyun olduğunun farkına vararak, futbolu, ayrışmanın, bölünmenin, parçalanmanın bir aracı olarak kullanmak yerine, onu birleşmenin, bütünleşmenin, birlikte yaşamanın önemli tutkusu olarak kullanılmasını sağlamaktır.

Sevgiyle.. 04 Mart 2021

Not: Bu yazı yeni çıkan “Postmodern Futbol” kitabımın önsözünden alınmıştır.

Kaynak : Prof.Dr.Sebahattin Devecioğlu, Postmodern Futbol, Nobel Yayınevi, 2021

https://www.nobelyayin.com/postmodern-futbol_17115.html

NELER SÖYLENDİ?
@
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu

Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu

DİĞER YAZILARI Dünya Futbolunda Seçim ELAZIĞ ATATÜRK STADYUMU Futbolda Rezerv Ligi Elazığ’da Futbol Oynansın da Omuz Omuza Türkiye Spor Dünyası Tek Yürek Gönüllülük Esastır Spor Ekonomisi Endeksi Davos’ta Futbol The Game Over Antalya’da Futbol Turizmi Pele Felsefesi Messi Ekonomisi Şampiyon Arjantin Dünya Kupasında İnovasyon Yapay Zekanın Şampiyonu Brezilya Yumuşak Güç Olarak Futbol Katar 2022 Ekonomisi Çoklu Kulüp Sahiplik Modeli Sporda Macolin Sözleşmesi Türkiye’nin Spor Diplomasisi Yapay Zekânın Spor Ekonomisi Futbolda Finansal Destekler Engelsiz Kahramanlar Futbolda Algoritma Uygulaması Dünya Göçebe Oyunları Avrupa Futbolunda Yeni Normal UEFA’nın Finansal Görünümü Futbolun Finansmanı 2022 Futbol Para Ligi Futbolun Küresel Hedefleri Dünya Gençlik Raporu Küresel Transfer Raporu Spor Endüstrisinde E-Ticaret Hacmi Sporda Metaverse Ekonomisi Dünya Futbolunun Finansal Döngüsü Spor Endüstrisinde Web 3.0 Futbolun Finansman Riskleri Avrupa Sporda İnovasyon Platformu Ümidimiz Elazığspor Spor Şehri Elazığ Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Yeni Spor Yasası Teklifi Çevre Dostu Stadyumlar Satılık Kulüp Chelsea Futbolun Savaş Diplomasisi Futbolda Yayın Hakları Stratejisi Sporda Yasadışı Bahis Futbolda Korsan Yayıncılık Elazığspor Zümrüdüanka Kuşudur Avrupa Futbolunun Elitleri 2021 Avrupa Futbolunun Marka Değeri Muş Futbol Çalıştayı Tokyo 2020 Panoraması Türk Futboluna Premier Lig Modeli Pandeminin Gölgesinde Tokyo 2020 Türk Futbolunun Umudu Süper Lig A.Ş Kolasına Futbol EURO 2020 Ekonomisi UEFA Avrupa Konferans Ligi Kartal Pastayı Kaptı Futbolda Kripto Koleksiyonculuğu ( NFT) Avrupa Süper Lig Ekonomisi Stadyumda İftar Vakti Güneş Enerjili Stadyumlar Futbolda Değişim Dönüşüm Zamanı İnovatif Futbol Kulüpleri Futbolun Oligarkları Futbolda Token Piyasası Yeni Spor Medyası (OTT) Spor Endüstrisinde Dijital Dönüşüm Elazığspor’un Puanları Değerlidir Turan Kupası Projesi(1) Türk Kurultayı Oyunları Sporcuların Ekonomik Hakları
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1Galatasaray2560
  • 2Fenerbahçe2454
  • 3Beşiktaş2549
  • 4Adana Demirspor2545
  • 5Trabzonspor2544
  • 6Başakşehir FK2441
  • 7Kayserispor2538
  • 8Konyaspor2534
  • 9Fatih Karagümrük2431
  • 10Antalyaspor2528
  • 11Alanyaspor2528
  • 12Sivasspor2527
  • 13Kasımpaşa2526
  • 14Gaziantep FK2525
  • 15MKE Ankaragücü2425
  • 16İstanbulspor2424
  • 17Giresunspor2423
  • 18Hatayspor2423
  • 19Ümraniyespor2522
Gazete Manşetleri
E-GAZETE
SONSÖZ 90.SAYI
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA