DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu
Giriş Tarihi : 29-06-2022 14:10

Spor Endüstrisinde E-Ticaret Hacmi

Günümüz dünyasında bilgi çağında özellikle yönetim alanında hızlı ve radikal değişimler yaşanmaktadır. Küreselleşme ve bilişim teknolojilerinin gelişmesi sonucu olarak ortaya çıkan internet olgusu, tüm dünyada sunduğu hizmetlerin paralelinde “Yeni Ekonomi” ve “Bilgi Ekonomisi” gibi kavramları ortaya çıkarmıştır. Bu kavramsal etkilenmelerden dolayı ortaya çıkan elektronik ticaret (e-ticaret) günümüzde çok hızlı bir şekilde büyümektedir. E-ticaretteki bu hızlı gelişme, spor sektörüne de yansımaktadır. Spor sektöründe de gün geçtikçe yaygınlaşan elektronik ticaret, geleneksel satış ve pazarlama yöntemlerini etkilemekte, tüketiciye farklı kullanım kolaylıkları sağlamaktadır. Küreselleşen ekonomiyle beraber, spor sektöründe faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların kendi aralarında rekabet kabiliyetlerini artırmak için e-ticaret yöntemini öğrenerek uygulamaları gerekmektedir (1).

E-Ticaret'in spor endüstrisine girmesi, markaların farklı hedef pazarlara açılması ve iletişimi artırması için kapılar açtı. Gerçek zamanlı bilgi, anında veri sonuçları ve artan ürün stoğu ile e-Ticaret, spor endüstrisini olumlu yönde etkilemeye yardımcı olmaktadır. 2019 yılında Forbes'a göre, Kuzey Amerika'daki spor endüstrisinin 73,5 milyar dolara ulaşması bekleniyordu. Herhangi bir spor ve fitness ekipmanı, egzersiz, giyim, balık tutma ve ilgili aksesuarları kapsayan spor perakende sektörü her yıl %3-4 artış yaşıyor. Bu artışla birlikte, ticari mal satışları, iyileşen ekonomik koşullar ve teknoloji odaklı perakende geliştirmelerinden dolayı küçük bir artış görecektir. Bu endüstri için kilit pazar olan Amerika Birleşik Devletleri, pazarın aslan payının %36'sını elinde tutuyor. Düşen satışlar nedeniyle mücadele eden veya kapanan geleneksel spor malzemeleri perakendecilerinin sayısıyla, alternatif yöntemlere geçiş yapan işletmelerin sayısı hızla artıyor. Bir Statista araştırması, e-ticaret spor malzemeleri satışlarının 7.84 milyar doları aştığını ve 55 ila 64 yaşındakilerin %42'sinin tüm spor ihtiyaçlarını çevrimiçi kaynaklardan satın aldığını bildirdi. Spor mağazalarının sayısı arttıkça, rekabetçi kalabilmek için ek satış kanallarına olan ihtiyaç da artmaktadır (2).

McKinsey & Company tarafından yayınlanan küresel bir rapora göre, spor giyim şirketleri pandemi sırasında giyim endüstrisinin geri kalanından daha dirençli oldu . İşletmeler 2020'deki kapanmalardan kurtulmaya devam ederken, yükselen endüstri trendlerini ve bu sektördeki e-ticaret markalarının çevrimiçi ortamda başarılı olmak için ihtiyaç duyduğu temel işlevleri anlamak şimdi her zamankinden daha önemli. 2020'de spor malzemeleri endüstrisi, 2007-08 mali krizinden bu yana ilk kez küçüldü. Çoğu marka, perakendeci ve üretici, COVID-19 ile ilgili karantinaların ilk dalgasından sonra ve ikinci dalgadan önce aktivitedeki gerilemeye rağmen yılı önemli ölçüde kırmızıyla tamamladı. İstisna, 2015'ten 2019'a kadar yılda ortalama yüzde 16,5 (CAGR) genişledikten sonra sektörün büyüme motoru rolünü sürdüren Çin pazarıydı. Spor malzemeleri şirketleri, pandeminin ilk aylarında piyasa değerlemelerinin düştüğünü gördü. Bununla birlikte, spor ekipmanı üreticileri (özellikle bisiklet ve dijital olarak etkinleştirilmiş fitness ekipmanları) özellikle iyi durumdayken, yıl ilerledikçe daha geniş göstergeden daha iyi performans gösterme eğilimindeydiler. Spor giyim şirketleri de hazır giyim endüstrisinin geri kalanından daha dirençliydi (3).

OpinionWay'in araştırmasına göre, spor malzemeleri satın alan tüketicilerin %60'ı yeni ürünleri arzudan ziyade zorunluluktan aldıklarını düşünüyor. Dolayısıyla ürüne hızlı ihtiyaç duydukları için tüketicilerin acelesi var ve az zamanları oluyor. Gerçekten de, yanıt verenlerin %19'u araştırmalarının başlangıcı ile satın alma işleminin kendisi arasında bir günden az zaman harcıyor ve yanıt verenlerin %42'si bir aydan az zaman harcıyor. Buna göre Bir eDijital araştırma çalışması, tüketicilerin %62'si bir topluluk sohbetinde soruları yanıtlamaya hazır veya hazır olacak ve alışveriş yapanların %90'ı satıldığı e-Ticaret web sitesinde bir ürünü araştırıyor (4).

E-ticaret sektörü dünya genelinde eşi benzeri görülmemiş bir hızla büyüyor. Akıllı telefonların icadına, kullanıcılara, teknoloji konusunda bilgili genç insanlara ve elbette yetenekli e-ticaret web geliştiricilerine en iyi özellikleri sunan yerel uygulamaların ve Progressive web uygulamalarının tanıtımına büyük bir kredi verilmektedir.

Spor endüstrisi, rekabet gücü yüksek endüstrilerden biri olmasına rağmen, yine de çok iyi bir büyüme ve yatırım kapsamı bulunmaktadır. Birçok küçük ve büyük satıcı, spor malzemeleri e-ticaret web geliştirmeye yatırım yapmakta ve çevrimiçi mağazalarından iyi dönüşümler almaktadır. Bu dikkat çekici büyümenin arkasındaki temel nedenler, sürekli değişen spor malzemeleri modelleri ve spor malzemeleri ve aksesuarları çeşitlerine yönelik artan talep, farklı markaların pazarda bulunması, fiyat konusunda hassas müşteriler, spor salonları ve fitness merkezleri için çekici spor kıyafetleri ve spor salonları için çekici spor kıyafetleridir. 2021 yılında e-ticaretin toplam küresel perakende satışlar içindeki payının % 17,5 olacağı tahmin edilmektedir. Dünyada spor malzemeleri endüstrisi milyar dolarlık bir endüstridir ve dünya çapında en hızlı büyüyen ikinci endüstridir. Spor ayakkabısı, lisanslı spor ürünleri, spor giyim, egzersiz ekipmanı vb. ürünleri içeren spor malzemeleri endüstrisi satışları, Amerika Birleşik Devletleri'nde yıllık 47 milyar dolar tutarındadır (5).

İnternet ve metaverse uygulamalarında sporun gelişmesi ile birlikte, spor endüstrisinde ürün ve hizmetlerinin e-ticaret hacminin önümüzdeki yıllarda çok hızlı bir şekilde büyümesi beklenmektedir.

 

Kaynaklar

1-Çoban, B., Devecioğlu, S., Karakaya, Y. E. (2010). Spor sektöründe e-ticaret. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi 7:2.

2-https://understandingecommerce.com/influence-of-ecommerce-in-sports

3-https://www.mckinsey.com/industries/retail/our-insights/sporting-goods-2021-the-next-normal-for-an-industry-in-flux

4-https://blog.iadvize.com/en/customer-service-ecommerce-sports

5-https://topdigital.agency/how-can-e-commerce-web-development-benefit-the-sports-e-retail-industry/

NELER SÖYLENDİ?
@
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu

Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu

DİĞER YAZILARI Dünya Futbolunda Seçim ELAZIĞ ATATÜRK STADYUMU Futbolda Rezerv Ligi Elazığ’da Futbol Oynansın da Omuz Omuza Türkiye Spor Dünyası Tek Yürek Gönüllülük Esastır Spor Ekonomisi Endeksi Davos’ta Futbol The Game Over Antalya’da Futbol Turizmi Pele Felsefesi Messi Ekonomisi Şampiyon Arjantin Dünya Kupasında İnovasyon Yapay Zekanın Şampiyonu Brezilya Yumuşak Güç Olarak Futbol Katar 2022 Ekonomisi Çoklu Kulüp Sahiplik Modeli Sporda Macolin Sözleşmesi Türkiye’nin Spor Diplomasisi Yapay Zekânın Spor Ekonomisi Futbolda Finansal Destekler Engelsiz Kahramanlar Futbolda Algoritma Uygulaması Dünya Göçebe Oyunları Avrupa Futbolunda Yeni Normal UEFA’nın Finansal Görünümü Futbolun Finansmanı 2022 Futbol Para Ligi Futbolun Küresel Hedefleri Dünya Gençlik Raporu Küresel Transfer Raporu Sporda Metaverse Ekonomisi Dünya Futbolunun Finansal Döngüsü Spor Endüstrisinde Web 3.0 Futbolun Finansman Riskleri Avrupa Sporda İnovasyon Platformu Ümidimiz Elazığspor Spor Şehri Elazığ Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Yeni Spor Yasası Teklifi Çevre Dostu Stadyumlar Satılık Kulüp Chelsea Futbolun Savaş Diplomasisi Futbolda Yayın Hakları Stratejisi Sporda Yasadışı Bahis Futbolda Korsan Yayıncılık Elazığspor Zümrüdüanka Kuşudur Avrupa Futbolunun Elitleri 2021 Avrupa Futbolunun Marka Değeri Muş Futbol Çalıştayı Tokyo 2020 Panoraması Türk Futboluna Premier Lig Modeli Pandeminin Gölgesinde Tokyo 2020 Türk Futbolunun Umudu Süper Lig A.Ş Kolasına Futbol EURO 2020 Ekonomisi UEFA Avrupa Konferans Ligi Kartal Pastayı Kaptı Postmodern Futbol Futbolda Kripto Koleksiyonculuğu ( NFT) Avrupa Süper Lig Ekonomisi Stadyumda İftar Vakti Güneş Enerjili Stadyumlar Futbolda Değişim Dönüşüm Zamanı İnovatif Futbol Kulüpleri Futbolun Oligarkları Futbolda Token Piyasası Yeni Spor Medyası (OTT) Spor Endüstrisinde Dijital Dönüşüm Elazığspor’un Puanları Değerlidir Turan Kupası Projesi(1) Türk Kurultayı Oyunları Sporcuların Ekonomik Hakları
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1Galatasaray2560
  • 2Fenerbahçe2454
  • 3Beşiktaş2549
  • 4Adana Demirspor2545
  • 5Trabzonspor2544
  • 6Başakşehir FK2441
  • 7Kayserispor2538
  • 8Konyaspor2534
  • 9Fatih Karagümrük2431
  • 10Antalyaspor2528
  • 11Alanyaspor2528
  • 12Sivasspor2527
  • 13Kasımpaşa2526
  • 14Gaziantep FK2525
  • 15MKE Ankaragücü2425
  • 16İstanbulspor2424
  • 17Giresunspor2423
  • 18Hatayspor2423
  • 19Ümraniyespor2522
Gazete Manşetleri
E-GAZETE
SONSÖZ 90.SAYI
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA