DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu
Giriş Tarihi : 08-06-2022 16:53

Spor Endüstrisinde Web 3.0

Bilgi teknolojisi, tartışmasız insan toplumunu hayal bile edilemeyecek şekillerde değiştirmiştir. 1960'lardaki ilk deneylerden günümüze, Web'de vücut bulan İnternet, 171 milyondan fazla web barındırıcısına sahiptir. Web sitesi başına ortalama 100 sayfa olduğunu varsayarsak (Akademi web sitesinde 800'den fazla sayfa vardır), büyük çoğunluğuna herkes tarafından erişilebilen tahmini 17,1 milyar sayfa web içeriği üretilmektedir. Araştırmalar, derin web hariç İnternet'in her gün 10 milyondan fazla yeni statik sayfa ile büyüdüğünü göstermektedir (1).

Web 3.0, gerçek dünyadaki insan iletişimini sağlamak için makine öğrenimi, yapay zeka ve blok zincirinden yararlanan en son İnternet teknolojisidir. Web 3.0, veri odaklı ve Semantik Web sağlamak için makine tabanlı bir veri anlayışı kullanmaya odaklanacak, web siteleri ve uygulamalar için üçüncü nesil internet hizmetleridir. Web 3.0'ın nihai hedefi, daha akıllı, bağlantılı ve açık web siteleri oluşturmaktır. Pastanın üzerindeki krema olarak tanımlanan, Web 3.0, yalnızca bireylerin verilerine sahip olmasına izin vermekle kalmayıp, aynı zamanda internette harcadıkları zaman için tazmin edilecekleridir.

Değişim eğilimi, insanların web sitelerini okuduğu ancak bunlarla nadiren etkileşime girdiği statik bir bilgi sağlayıcı olan Web 1.0'dan, kullanıcılar arasında işbirliğini sağlayan etkileşimli ve sosyal bir web olan Web 2.0'a kadar izlenirse, Web 3.0'ın her ikisini de değiştireceği varsayılmaktadır.

Web'i Web 3.0 ile tam olarak uygulamak ve yeniden şekillendirmek uzun sürceği bekleniyor. Ancak, bazı insanların Web 3.0'ı oluşturacağına ve nihayetinde tanımlayacağına inandığı teknolojiler şu anda geliştirilmektedirler. Kablosuz ağları kullanan akıllı ev aletleri ve Nesnelerin İnterneti Web 3.0'ın halihazırda teknolojiyi nasıl etkilediğine dair önemli örneklerdir (2).

En basit ifadeyle, mülkiyetin interneti olarak tanımlanan Web 3.0 spor endüstrisinde çığır açacağa benziyor ;

Spor otoriteleri, spor organizasyonlarını teknolojilerini ve veriye dayalı ürünlerini, hizmetlerini, deneyimlerini veya dönüşümsel tekliflerini sergilemek veya bunlardan yararlanmak için bir araç olarak kullanmaya çalıştığını ve ekonomik değer versiyonuna, dönüşümsel iş teklifleri yaratmayı, örneğin oyunlaştırma veya tokenleştirme yoluyla hayranlar için değer sağlamayı amaçlayan ilerici bir süreç olarak atıfta bulunmaktadırlar. Web3 endüstrisinden kesin sonuçlar çıkarmak için henüz çok erken, ancak sürdürülebilir, değerli ve/veya etik açıdan sağlam altyapı veya pazar teklifleri olarak belirli teknolojilerin spor mülkleri için uygunluğu ve uygulamaları hakkında sorular sormak önemlidir. Bu, özellikle bu teknolojilerin bazılarının gerçekte ne olduğu ve sundukları faydalar ile diğer yandan taraftarların, tüketicilerin ve spor mülklerinin algıları ve beklentileri arasında önemli kopuklukların olduğu durumlarda da geçerlidir. Geleceğin hayran etkileşim araçlarının blok zincirler üzerine inşa edilmesi kesinlikle gerekli mi? Bu şirketler ikame teknolojilerle ilgili olarak hangi katma değeri sunuyor ve etkileşim veya gelir sağlamada temelde daha mı iyiler? Bunun ne kadarı bir "hayran katılımı" oyununa karşı yeni dijital finansal varlıklara yatırım yapma fırsatı mı? Taraftarlar ve spor mülkleri için gerçek faydalar nelerdir? Bu soruların çoğu henüz cevap beklemektedir (3).

Sporun karşılaştığı zorluk (ki bu aynı zamanda büyük bir fırsattır), taraftarların her zaman kendi kulüplerine 'sahip olduklarını' içsel bir şekilde hissetmeleridir. Taraftarlar sporcuları desteklerken bile onlardan en iyi arkadaşlarmış gibi kişisel bir şekilde bahsederler. Web 3.0, sahipliği tamamen yeni bir şekilde sağlayacaktır. Hem kripto para birimi hem de akıllı sözleşmeler biçimindeki blok zinciri, dünyanın temel teknolojilerinden biri haline geldiğinden muhtemelen bunun bel kemiğini oluşturacaktır. Nihayetinde spor için zorluk, inovasyon ve teknolojinin ayak uydurabileceklerinden daha hızlı olarak hızlanmasıdır. Yayın, medya teknolojisi ve sosyal medya, dünya genelinde gerçek zamanlı olarak tüketilen sporları gördü. Sahiplik çağı olan bir sonraki dönem, muhtemelen henüz hayal edilmemiş şekillerde kesintiye uğrayacaktır. Bugüne kadar spor, para kazanmak ve iş modelini desteklemek için yerel hayranlara odaklanmak zorunda kalmaktadır.. Ancak NFT'lerde zaten gördüğümüz gibi, bu dinamikler değişiyor. Premium hak sahiplerinin oluşturduğu çok sayıda takipçi artık tamamen yeni bir şekilde test edilecek. Aynı zamanda, daha küçük takımlar ve ligler, taraftarlara yepyeni bir şekilde erişebilecektir.

Web 3.0 ve Blockchain, sahiplik algısını değiştirecek. Bu, insanların hayatlarını günlük olarak etkileyecek ve sonuç olarak, uğraştıkları takımlardan ve sporlardan beklentileri değişecektir. Spor endüstrisinin önündeki seçim, onu görmezden gelip eskisi gibi devam etmek mi ? yoksa bunun ne anlama gelebileceğini öğrenmek, potansiyeli anlamak ve hayran katılımını ve onunla birlikte para kazanmayı teşvik etmek için bir sonraki teknoloji yenilik dalgasını kullanmak mıdır (4). Hep birlikte göreceğiz..

Kaynaklar :

1-https://thesportjournal.org/article/information-technology-and-sports-looking-toward-web-3-0/

2-https://www.techtarget.com/whatis/definition/Web-30

3-https://kennethcortsen.com/the-impact-of-web3-on-the-business-of-sports/

4-https://medium.com/coinmonks/web-3-0-will-change-sports-forever-heres-what-you-need-to-know-a030732297fb

NELER SÖYLENDİ?
@
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu

Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu

DİĞER YAZILARI Dünya Futbolunda Seçim ELAZIĞ ATATÜRK STADYUMU Futbolda Rezerv Ligi Elazığ’da Futbol Oynansın da Omuz Omuza Türkiye Spor Dünyası Tek Yürek Gönüllülük Esastır Spor Ekonomisi Endeksi Davos’ta Futbol The Game Over Antalya’da Futbol Turizmi Pele Felsefesi Messi Ekonomisi Şampiyon Arjantin Dünya Kupasında İnovasyon Yapay Zekanın Şampiyonu Brezilya Yumuşak Güç Olarak Futbol Katar 2022 Ekonomisi Çoklu Kulüp Sahiplik Modeli Sporda Macolin Sözleşmesi Türkiye’nin Spor Diplomasisi Yapay Zekânın Spor Ekonomisi Futbolda Finansal Destekler Engelsiz Kahramanlar Futbolda Algoritma Uygulaması Dünya Göçebe Oyunları Avrupa Futbolunda Yeni Normal UEFA’nın Finansal Görünümü Futbolun Finansmanı 2022 Futbol Para Ligi Futbolun Küresel Hedefleri Dünya Gençlik Raporu Küresel Transfer Raporu Spor Endüstrisinde E-Ticaret Hacmi Sporda Metaverse Ekonomisi Dünya Futbolunun Finansal Döngüsü Futbolun Finansman Riskleri Avrupa Sporda İnovasyon Platformu Ümidimiz Elazığspor Spor Şehri Elazığ Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Yeni Spor Yasası Teklifi Çevre Dostu Stadyumlar Satılık Kulüp Chelsea Futbolun Savaş Diplomasisi Futbolda Yayın Hakları Stratejisi Sporda Yasadışı Bahis Futbolda Korsan Yayıncılık Elazığspor Zümrüdüanka Kuşudur Avrupa Futbolunun Elitleri 2021 Avrupa Futbolunun Marka Değeri Muş Futbol Çalıştayı Tokyo 2020 Panoraması Türk Futboluna Premier Lig Modeli Pandeminin Gölgesinde Tokyo 2020 Türk Futbolunun Umudu Süper Lig A.Ş Kolasına Futbol EURO 2020 Ekonomisi UEFA Avrupa Konferans Ligi Kartal Pastayı Kaptı Postmodern Futbol Futbolda Kripto Koleksiyonculuğu ( NFT) Avrupa Süper Lig Ekonomisi Stadyumda İftar Vakti Güneş Enerjili Stadyumlar Futbolda Değişim Dönüşüm Zamanı İnovatif Futbol Kulüpleri Futbolun Oligarkları Futbolda Token Piyasası Yeni Spor Medyası (OTT) Spor Endüstrisinde Dijital Dönüşüm Elazığspor’un Puanları Değerlidir Turan Kupası Projesi(1) Türk Kurultayı Oyunları Sporcuların Ekonomik Hakları
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1Galatasaray2560
  • 2Fenerbahçe2454
  • 3Beşiktaş2549
  • 4Adana Demirspor2545
  • 5Trabzonspor2544
  • 6Başakşehir FK2441
  • 7Kayserispor2538
  • 8Konyaspor2534
  • 9Fatih Karagümrük2431
  • 10Antalyaspor2528
  • 11Alanyaspor2528
  • 12Sivasspor2527
  • 13Kasımpaşa2526
  • 14Gaziantep FK2525
  • 15MKE Ankaragücü2425
  • 16İstanbulspor2424
  • 17Giresunspor2423
  • 18Hatayspor2423
  • 19Ümraniyespor2522
Gazete Manşetleri
E-GAZETE
SONSÖZ 90.SAYI
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA