Biliyorsunuz ki anne olmanın birçok güzel yanı olduğu gibi zor ve düşündürücü yanları da oldukça fazladır. Özellikle konu bebeklerimiz olunca anneler her şeyi bir kenara bırakır ve bebekleri için en doğru, en sağlıklısı neyse onu yapmaya çalışır. Ee tabii haksız sayılmazlar çünkü bebekler çok hassas ve savunmasızdırlar. Bebeklerin aldığı ilk besinler onların ileriki dönemlerde hayata karşı savunma sistemlerini geliştirir. Bu yüzden bebeklerimizin beslenmesi hem bu dönem hem de sonraki hayatlarında temelleri olacaktır.
Tamamlayıcı beslenme, bebeğin anne sütünün yanında verilen besinlerdir. Tamamlayıcı beslenmeden önce eğer herhangi bir engel yoksa bebek ilk 6 ay(180 gün) sadece ANNE SÜTÜ ile beslenmelidir. Altıncı ayın sonunda tamamlayıcı beslenmeye geçilebilir.
Yeni besinlerle tanışırken, bebek aç olduğu iki öğünü ek besinle karşılamalıdır. Her ek besin tek başına, başka besinlerle karıştırılmadan ve miktarı arttırılarak verilmelidir. Bebek her yeni ek besine alıştıktan sonra önceki verilen besinlerle birlikte verilmeye başlanabilir.
Peki, ilk olarak hangi besinle başlıyoruz?
İnsanoğlu yapısı gereği enerjisi yüksek, tatlı, tuzlu besinlere daha çabuk kabul eder ve alışır. Bu yüzden bazen annelerimiz bebeğinin sebze gibi diğer besinleri kabul etmeyeceklerini düşünürler. Hâlbuki bebek anne sütünden farklı tüm besinlere kolayca adapte olur. Bebeğinize besin tanıtırken telaş yapmayın ve ilk olarak yoğurt ile başlayın.
Ardından meyve veya sebze pürelerini kullanarak tamamlayıcı beslenmeye devam edebilirsiniz. Bunları yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bebeğinize verdiğiniz besinlerin yumuşak ve ezilmiş püre şeklinde olmasıdır.
Besinleri hazırlarken içerisine şeker, tuz gibi herhangi bir katkı maddesi eklemeyin. Ayrıca bebeğe verilen meyve ve sebzelerin mevsiminde, organik olmasına dikkat ediniz.
0-6 AY- SADECE ANNE SÜTÜ
6-8 AY- YOĞUN PÜRE ŞEKLİNDE VEYA EZİLMİŞ
9-11 AY- İNCE KESİLMİŞ VEYA EZİLMİŞ
12+- AİLE SOFRASINDA (ÖZEL DURUMLARDA EZİLMİŞ VERİLEBİLİR)
Tamamlayıcı beslenmeye geçtiğimiz dönemde bebeğin bağırsak gelişimi devam etmektedir. Bu yüzden prebiyotik ve lif içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir. Ayrıca sindirimi kolay olan besinlerle başlanılması bebeğimizin hazımsızlık yaşamasını önler.
Bilgi almak veya öneri için insatgarm @diyetisyendilgesagirman sayfasını takip edebilirsiniz, sağlıklı günler dilerim.