DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu
Giriş Tarihi : 26-10-2022 14:53

Yapay Zekânın Spor Ekonomisi

Günümüzde Yapay Zekânın (AI) yazılı içerik üretimindeki kullanımı artmıştır.

Bu yazı, Yapay Zekâ ile üretilmiş ilk Türkçe “Spor Ekonomisi” yazısıdır. İlk deneme yazı olma örneği olarak ve tarihi bir not düşmek için, yazıda yapay zekânın oluşturduğu cümle ve paragraf bütünlüğüne dokunulmamıştır. Yazı tamamen veriyi metinleştiren yapay zeka yazma araçlarından biri olan Rytr programı kullanılarak tarafımdan üretilmiştir.

"Spor Ekonomisi: 400 Milyar Dolarlık Kayıt Dışı Bir Ekonomi?" George Peters tarafından "Güncel Sosyoloji" için yazılmıştır. Bu makalede Peters, küresel spor işletmesinin geleneksel pazarların yanı sıra geleneksel pazarların dışında nasıl çalıştığını tartışıyor.

Spor ekonomisi, yalnızca Amerika Birleşik Devletlerinde 1,5 trilyon dolarlık bir endüstridir ve son zamanlarda e-sporların yükselişiyle daha rekabetçi hale gelmiştir. Rekabetçi kalmanın uygun maliyetli bir yolu, masrafları kısmanın yollarını bulmaktır. Bunu yapmanın bir yolu, daha az yetenekli oyuncular için oyun süresini azaltmak veya ortadan kaldırmaktır.

Spor ekonomisi, toplum ekonomisiyle ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. Onlarca yıldır bizimle oyun oynayan trilyon dolarlık bir endüstri.

Spor, filmler veya video oyunları gibi bir eğlence ürünü olsa da, bu endüstriler arasında önemli ekonomik farklılıklar vardır. Makalemiz bu farklılıkları araştıracak ve bunun toplumumuz üzerindeki finansal etkisine bakacaktır.

Spor Ekonomisi: Film ekonomisi ile spor ekonomisi arasındaki en büyük fark, filmlerin yalnızca bir kez izlenebilmesine karşın, seyirci harcamaları açısından spor etkinliklerinin ürettiği değerin üçte ikisini oluşturmasıdır.

Ayrıca, kolej ve profesyonel oyuncuların mezun olduktan sonra kariyerlerine devam ederken veya kısa bir süre sonra profesyonel kariyerleri bıraktıklarında ne kadar para kazandıklarını ölçmek de zordur, çünkü ne kadar değerli olduklarını veya diğer oyuncuların ne kadar kazandıklarını mutlaka bilmiyorlar. Emeklilik sonrası gelir olarak herhangi bir parasal tazminat alamazlar, ancak sağlık ve sağlık gibi yardımlar alırlar.

Günümüz dünyasında sporun niş bir pazar olduğu açıktır. Pahalıdırlar ve birinin spora para harcaması için birçok potansiyel fırsat vardır.

Profesyonel sporcular pahalı ekipmanlara ihtiyaç duyarlar, genellikle oyunlara veya antrenman seanslarına kendi ulaşımlarını sağlarlar ve bazen kişisel antrenörleri veya antrenörleri olur. Ayrıca, iyi beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak zindelik düzeylerini ve vücut şekillerini korumakla yükümlüdürler.

Diğer tüm iş sektörlerinde olduğu gibi, okulumuz veya üniversitemizde bir spor programı geliştirmenin maliyetlerini düşünmek bizim için önemlidir. Aday sporcuları işe alma ve ihtiyaçlarını karşılama ile ilgili sadece doğrudan maliyetleri değil, aynı zamanda gizli maliyetleri de dikkate almamız gerekiyor.

Spor pahalı bir hobi olabilir. Ekipman ve oyun alanlarının maliyetinden derslere ve seyahate kadar hızlı bir şekilde toplanabilir. Bu yüzden sporunuz için neye ihtiyacınız olduğunu ve neye ihtiyacınız olmadığını bilmek önemlidir.

Spor yapmak için yapılan harcamalar yıllar içinde artmaktadır. Bunun arkasındaki en önemli sebeplerden biri, sadece sporun daha popüler hale gelmesi değil, aynı zamanda insanların daha pahalı sporları seçmeye başlamasıdır.

Örneğin futbol oynamak için bir topa ve bir sahaya veya oynamak için bir oyun alanına ihtiyacınız vardır. Ayrıca, hangi seviyede oynadığınıza bağlı olarak pahalı olabilecek kramponlara, tekmeliklere ve diğer ekipmanlara da ihtiyacınız olabilir. Basketbolcular için de benzer şekilde, her oyuncunun oyuna katılmak için bir basketbol topu ve oynamak için ayakkabıya ihtiyacı vardır. Bu nedenle, bu ikisi gibi spor yapmaya başlamak isteyen çocuklu ailelerin, çocukları için soru sormaya başlar başlamaz kaliteli donanıma yatırım yapmaları önemlidir.

Spor tutkunlarının hobilerine çok para harcadıkları durumlar vardır. Örneğin, bazı insanlar spor salonunda tek bir seansta 800 dolar harcıyor. Bu sadece pahalı olmakla kalmaz, aynı zamanda bazı durumlarda yapılması da zor olabilir. Bazı insanlar spor salonuna gitmek için zamana veya paraya sahip olmayabilir ve bunun yerine evde egzersiz yapmayı tercih edebilir. Bu durumda, insanların kendileri için eğlenceli bir egzersiz bulmaları önemlidir, böylece onları zorlayan başka biri olmasa bile daha sık pratik yapmaları daha olasıdır.

Ne kadar harcama yaptığınızı etkileyen bir numaralı şey, spor yaparken bulunduğunuz yer veya coğrafi konumunuz dur. Büyük bir şehirde yaşıyorsanız, oyunlarınızın çoğu, daha az takımın olduğu ve birbirine yakın daha az profesyonel spor müsabakalarının olduğu Kansas City gibi bir yerde yaşadığınıza göre daha pahalıya mal olacaktır.”

Yazıyı ürettikten sonra okuyunca, kelimesine virgülüne dokunmadan, yapay zekâ yazma aracı Rytr tarafından üretilen, ilk deneme Yapay Zeka Türkçe “Spor Ekonomisi” yazısı olmasına rağmen oldukça başarılı buldum. Sizce?

 

Kaynak

https://rytr.me/

NELER SÖYLENDİ?
@
Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu

Prof.Dr. Sebahattin Devecioğlu

DİĞER YAZILARI Kadın Futbolunda İş Modeli TÜRK FUTBOLUNDA “DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM” PROJESİ Yabancı Oyuncu Statüsü Spor Yatırımları 2023 ÜÇ NESİL ÜÇ STADYUM TFF’DE YÖNETİŞİM PROBLEMİ Kadın Futbolu Raporları ChatGPT ve Spor TFF’den Çift Pas Avrupa Şampiyonlar Raporu Dünya Futbolunda Seçim ELAZIĞ ATATÜRK STADYUMU Futbolda Rezerv Ligi Elazığ’da Futbol Oynansın da Omuz Omuza Türkiye Spor Dünyası Tek Yürek Gönüllülük Esastır Spor Ekonomisi Endeksi Davos’ta Futbol The Game Over Antalya’da Futbol Turizmi Pele Felsefesi Messi Ekonomisi Şampiyon Arjantin Dünya Kupasında İnovasyon Yapay Zekanın Şampiyonu Brezilya Yumuşak Güç Olarak Futbol Katar 2022 Ekonomisi Çoklu Kulüp Sahiplik Modeli Sporda Macolin Sözleşmesi Türkiye’nin Spor Diplomasisi Futbolda Finansal Destekler Engelsiz Kahramanlar Futbolda Algoritma Uygulaması Dünya Göçebe Oyunları Avrupa Futbolunda Yeni Normal UEFA’nın Finansal Görünümü Futbolun Finansmanı 2022 Futbol Para Ligi Futbolun Küresel Hedefleri Dünya Gençlik Raporu Küresel Transfer Raporu Spor Endüstrisinde E-Ticaret Hacmi Sporda Metaverse Ekonomisi Dünya Futbolunun Finansal Döngüsü Spor Endüstrisinde Web 3.0 Futbolun Finansman Riskleri Avrupa Sporda İnovasyon Platformu Ümidimiz Elazığspor Spor Şehri Elazığ Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Yeni Spor Yasası Teklifi Çevre Dostu Stadyumlar Satılık Kulüp Chelsea Futbolun Savaş Diplomasisi Futbolda Yayın Hakları Stratejisi Sporda Yasadışı Bahis Futbolda Korsan Yayıncılık Elazığspor Zümrüdüanka Kuşudur Avrupa Futbolunun Elitleri 2021 Avrupa Futbolunun Marka Değeri Muş Futbol Çalıştayı Tokyo 2020 Panoraması Türk Futboluna Premier Lig Modeli Pandeminin Gölgesinde Tokyo 2020 Türk Futbolunun Umudu Süper Lig A.Ş Kolasına Futbol EURO 2020 Ekonomisi UEFA Avrupa Konferans Ligi Kartal Pastayı Kaptı Postmodern Futbol Futbolda Kripto Koleksiyonculuğu ( NFT) Avrupa Süper Lig Ekonomisi Stadyumda İftar Vakti Güneş Enerjili Stadyumlar Futbolda Değişim Dönüşüm Zamanı İnovatif Futbol Kulüpleri Futbolun Oligarkları Futbolda Token Piyasası Yeni Spor Medyası (OTT) Spor Endüstrisinde Dijital Dönüşüm Elazığspor’un Puanları Değerlidir Turan Kupası Projesi(1) Türk Kurultayı Oyunları Sporcuların Ekonomik Hakları
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1Galatasaray3482
  • 2Fenerbahçe3477
  • 3Beşiktaş3577
  • 4Adana Demirspor3566
  • 5Başakşehir FK3559
  • 6Trabzonspor3557
  • 7Konyaspor3550
  • 8Fatih Karagümrük3548
  • 9Kayserispor3546
  • 10Kasımpaşa3543
  • 11MKE Ankaragücü3542
  • 12Antalyaspor3541
  • 13Alanyaspor3641
  • 14Sivasspor3540
  • 15İstanbulspor3538
  • 16Giresunspor3537
  • 17Ümraniyespor3530
  • 18Gaziantep FK3525
  • 19Hatayspor3523
Gazete Manşetleri
E-GAZETE
SONSÖZ 96.SAYI
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA